Számítógép tápegységről lehet akksis csavarbehajtót működtetni?
Van egy 12 voltos behajtóm,aminek az akksija kezd tönkremenni.
Meg van használaton kívüli ATX tápegységem.
Meg lehetne oldani,hogy a tápegységről kapja az áramot csavarbehajtó?
És ha igen,hogy?
Sajnos nincs.
Ezért is gondoltam a számítógép tápra.
Olvastam olyat is, hogy valakinek sikerült, mások a tápegység túláram miatti leállására szoktak panaszkodni a fórumokon.
Itt a hirtelen nagy indulóárammal lehet probléma. Ha lassan indítod a szabályzóval, talán elmegy.
De én inkább a Ni-Cd telep átépítését preferálom 1865 Li-ion akkura, védőpanellel.
Előbb nem írtam, de aránylag ismert, hogy az 5V ágra is szükséges valamennyi műterhelés, különben attól is leáll általában.
A 12 V ágat terhelve a PWM elkezd felszabályozni. Ha az 5V-on nincs terhelés, ott felugrik a feszültség, emiatt a védelem rögtön lelövi a tápegységet.
Ideiglenes megoldásként nem rossz, de célszerű az akku pakkot felújítani. Ha van műszered multimétered pontosan akkor mérd ki a cellákat egyesével. Ami meghalt benne azt cseréld ki elsősorban. De javaslom hogy youtubon írd be hogy furógép akku felújítás vagy ehhez hasonlót és ott találsz magyar nyelvű videókat erről. eleve egy akkus furóba vagy drágán kapsz pót akkut ami passzol bele, vagy sehogysem tudsz bele vásárolni. Ezért célszerű a cellákat kicserélni. Én például egy powerbankot vettem akciósan egy helyi műszaki üzletbe, persze powerbanknak használtam fél évig, aztán bekönyökölt a fúróm akkuja, és mivel az fontosabb volt így a powerbankot szétkaptam és a cellákat kicseréltem a furó hibás celláira. Ebayen vagy más egyéb kínai oldalakon lehet venni BMS lítium cella töltés szabáyzót vagy minek hívják ez arra való hogy minden egyes cellát figyeli hogy mekkora benne a töltöttség és túltöltés ellen az egyik cellát ha már fel van töltve de a többi nem annak meg akadályozza a túl töltését, meg persze a túl merülését. Persze érdemes nézni hogy Volt és Amper szerint is megfelelő értékűt vegyél amit a fúród igényel mert nagyobb terhelésnél egy csavarbehajtásnál egyből letilthat ha kis teljesítményűt teszel bele annak ellenére hogy az akku simán elbírná.
Meg persze lítium cellákat célszerű "bányászni" használt laptop kereskedésekben lehet venni csak akkupakkokat amik vagy működnek vagy nem, és azokból szépen ki lehet szedni a működő cellákat.
Nekem így megy, 12V ágon. Régi AT táp, kellett mellé egy merevlemez is fogyasztónak, hogy induljon. Szép hosszú kábele van így elég mobil, persze nem olyan egyszerű használni, mint kábel nélkül.
Kell egy +12V és egy GND ág (sárga és fekete), ezek mennek a fúró celláinak + és - helyére értelemszerűen. A zöld PWR ON és egy fekete GND drótot összekötöd, így indulni fog a táp mindig, amikor be van dugva. Ennyi a dolog.
"egy sárga kábelt köss az akku helyére a pozitív pólusra, egy feketét a negatívra."
Megtoldanám azzal, hogy citromsárgát, mert hát ugye van ott narancssárga is, de az 3.3V nem 12!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!