10W el. Előtétes fénycső hiba?
Ha megnézel egy 10 W-os kompakt fénycsövet, az is forró, ez természetes ezeknél.
Mivel tapasztaltam itt már fogalmi zavarokat, ezért hozzátenném:
Fénycső + elektronikus előtét = kompakt fénycső.
Igen, ez is egyik kedvenc vesszőparipám, miután az ionizált neongáz narancsvörös fényt ad, ilyenek a glimmlámpák is például, amit az angol neonnak nevez mellesleg.
Vagy régen a reklámvilágítás volt neon, az alapján az emberek elkezdték neonnak nevezni a fehér fénycsöveket is, amiben neongáz persze soha nem is volt.
Simán fénycső a tisztességes magyar neve, angolban CCFL.
Egyébként korábban nem tűnt fel, hogy forró, vagy nem is figyelted?
Dehogynem, azért írtam, hogy fénycső a neve, miután a neoncső narancsvörös színt ad, tehát az egy másik műfaj. Csak laikusok keverték össze ezeket még régen, de azóta is tartja magát.
A hagyományos előtét nem trafó, csak fojtótekercs. Két kivezetése van, nem transzformál semmit, csak áramkorlátozó impedanciát képez a fénycső előtt. Általában tartozik hozzá fázisjavító kondenzátor is.
Az elektronikus előtétekben van ugyan kis trafó, de azt meg komplett előtétnek nevezzük (az áramkörével együtt), nem csak trafónak.
Az SF-9A típust nem tudom beazonosítani, nem látok ilyet a neten, de ha nem csak két ponton van bekötve, meg elég vékony is, könnyű, az valószínűleg elektronikus előtétre utal.
Ha csak kétvezetékes és gyújtó is van hozzá, az csak passzív fojtótekercs (de az is előtét).
Ezekről azt kell tudni, hogy nincs benne érzékeny alkatrész, csak réz és vas lényegében, ami simán megsütheti az ember kezét, de az még annak üzemi hőmérséklet. Eleve az a dolga, hogy rugalmasan elfűtsön egy bizonyos különbözeti teljesítményt, amivel megvédi a fénycsövet a tönkremenéstől.
Noha a tekercs szigetelése már nem annyira strapabíró, de azok is sokat elviselnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!