Hogyan kezdjek hozzá az elektronika tanuláshoz?
Foglalkozni szeretnék hobbiszinten áramkörök -és mikrokontrollerek vezérlésével. Programozni tudok, volt is részem ilyen projectben, csak nem én csináltam az elektrós részét. Van egy Raspberry PI-m, és venni akarok egy NodeMcu ESP8266 típusú mikrovezérlőt.
Tudom, hogy a lábakon feszültséget lehet kiadni a lábakon, de hogy az pl hogy jut el a ledbe, hogy kigyulladjon, kell-e hozzá NYÁK meg ilyesmi full homály. Milyen vezetékek kellenek, milyen lehetőségeket rejt, egyáltalán mi az a breadboard...
Legjobb lenne könyv vagy írásos kiadvány ehhez, netes linkek, esetleg videók. Nem tudom, hogy keressek rá erre úgy, hogy általánosan is megértsem ennek az elvét. Utána szeretném majd NodeMCU-ra átvinni.
Köszönök bárminemű segítséget!
"Nem tudom, hogy keressek rá erre úgy, hogy általánosan is megértsem ennek az elvét. "
Fizika, elektromosság.
Kezdetnek elegendő ha végigmész az általános iskolai anyagon. Aztán szólsz ha kész vagy.
Minimum, hogy a tranzisztorok, FET-ek, diódák működését érteni kell.
Ja, ahhoz érteni kell az Ohm-törvénytől kezdve pár dolgot.
Egyébként az I/O hardveres lekezelése elektronikai szempontból gyerekjáték, ahhoz képest, hogy mik vannak vannak még a szakmában.
Láttam is valahol ilyen oldalakat, ami a programozózseniket kioktatja az elektronika alapfogalmairól.
Csak nem jegyeztem meg, mert én még a tisztán hardveres elektronikában nőttem fel, az a része a kisujjamban van.
"Hogyan kezdjek hozzá az elektronika tanuláshoz?"
Hát ne úgy hogy mikrovezérlőt programozol. Először az alapismeretek megszerzése kell, arra lehet építeni.
Instructables.com
Itt a nagy része a többinek utananezel.
Alapvetően ha pár dolgot megcsinálsz és jártál általános suliba akkor menni fog. Én csináltam automata locsoló vezérlőt etc. ( Nokia displaY+wifi, ultrahangos víz puffer szint érzékelővel nyomás mérő a szűrő előtt és mögött méri mennyire tomodott el, vezerlel 2 szivattyút etc.
És se elektronikát se programozni nem tanultam.
Eloszor villamos alapismereteket kellene elsajatitani. En ezt suliban (szki+foiskola) tanultam, tanarok jegyzeteibol, eloadasabol.
Erdemes tudni: komplex szamok, ohm torveny, thewenin tetel, norton tetel, szuperpozicio elv, hurok torveny, csomoponti torveny, valosagos es idealis feszultseggenerator/aramgenerator, egyenaram, valtoaram, tranziens jelensegek, transzformatorok, transzformatorok uresjarati, rovidzarasi, terhelt merese, hogyan merunk teljesitmenyt, feszultseget, aramot egyenaramu, 1 fazisu es 3 fazisu rendszerben, nevleges/hatasos/meddo teljesitmeny, passziv elemek (ellenallas, kondenzator, induktivitas) viselkedese egyen, valtakozo feszultsegu halozatban, frekvenciafugges, negypolusok, atviteli tagok, BODE diagramm, Nyquist diagram, fazisgorbe, atviteli, atmeneti fv-ek, diff. egyenletek.
Ha ezekkel vmennyire tisztaban vagy, ajanlom: Kovacs Csongor - Elektronika; Kovacs Csongor -Digitalis elektronika c. konyveit.
Ha gondolod kuldj privatot es dropboxon a hetvegen kuldok at villamossagtan, elektronika, energetika, automatika konyvet PDF-ben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!