Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Ha laptop 20v táprol megy de...

Laci9998 kérdése:

Ha laptop 20v táprol megy de az akumlátor ja 14v?

Figyelt kérdés
Volna egy laptopom 20v 1000ma számon megy a tápja de az akumlátor 14v os akor a leptop akuján menyi feszülcséget ad le az akumlátornak ha 20v táp de az akumlátor 14v
2019. jan. 20. 09:56
 1/10 anonim ***** válasza:

Egy kis elektronika, lebutítva:

Ha az akksid és a tápod feszültsége egyenlő, akkor folyik áram? Vagyis töltődik az akksi?

Nem.

2019. jan. 20. 10:01
 2/10 anonim ***** válasza:

Töltőáramkör van a laptopban, az akkuban meg balance áramkör.

Mivel LiOn cellák vannak benne sorosan, egyenként 4,2V-ra tölti fel a megfelelő töltőárammal, a kisütést meg szintén korlátozza, hogy ne menjenek mélykisülésbe a cellák mert akkor is tönkre mennének.

Teljesen feltöltött állapotban egyébként 4x4,2V van a négy cellás akku kapcsain.

Így a töltőfeszültség azért 20V, mert a veszteségeket is figyelembe véve, ebből gazdálkodja ki a laptop töltője az akku töltéséhez szükséges feszültséget.

2019. jan. 20. 10:04
 3/10 anonim ***** válasza:

#1 vagyok:

Ha konkrét feszültség-értéket kérdezel, akkor arra nincs válasz. Az függ az akksi típusától, és kapacitásától!

Házilagos töltésnél addig növeled a feszültséget, amíg el nem éred a névleges kapacitás 1/10-ét amperben. Tehát egy 1000mA-es akksit házilag 100mA-el töltünk, kb 10 órát. Eközben méred az akksi feszültséget is! Az 1.2V-os cellát 1.40V nál állítod le, a 3.6-ost 4.12V-nál.

2019. jan. 20. 10:08
 4/10 Szirty ***** válasza:
Laci! Ha azt gondolod hogy az adapter 20V-os feszültsége egyenesen rá van kötve a laptop akkumulátorára akkor nagyon tévedsz!
2019. jan. 20. 11:13
 5/10 anonim ***** válasza:

"Házilagos töltésnél addig növeled a feszültséget, ..."

Laptopokban már rég nem Ni-Cd akku van, ez a séma arra volt alkalmazható. A Li-ion 1C-vel is tölthető, hűtéssel még többel is, ha van rendelkezésre álló töltőáram.

A töltés folyamata az ábrán látható:

[link]

A kérdezőnek: a gépben a wincsinek meg a kijelző világításnak kell 12 volt, a többi kevesebbel is beéri. Azért 14 voltos az akku, hogy ha merül, elegendő feszültséget tudjon tartani terhelt állapotban is.

A tápnak pedig azért kell a magasabb fesz, hogy a töltéskor terhelve is rendelkezésre álljon a megfelelő feszültség. Pl. egy lemerült akkus gépet bekapcsolsz tápról, működnie kell a gépnek, meg közben még a töltésnek is. Ha ezt 14 voltról próbálnád, akkor nem menne. Illetve meg lehet oldani átalakító áramkörök segítségével, de az mind fölösleges veszteség.

2019. jan. 20. 11:23
 6/10 anonim ***** válasza:
László egy értelmes kérdést szeretnenk
2019. jan. 20. 12:06
 7/10 anonim ***** válasza:

# 3

Összevissza keversz mindent, lövésed sincs a dolog működéséről.

Eleve nincs is köze a témához, mert nem Li-ion akkuról beszélsz, ahol a 4S csomagnál 16,8 V a töltési végfeszültség egyébként.

Amiről te beszélsz nem is 1000 mA, hanem 1000 mAh.

C/10 azaz 100 mA árammal 150 % töltést kell bevinni, azaz 15 óráig.

Ez a normál töltés, amihez nem szükséges elektronikus védelem, feszültségfigyelés sem, mert ezek olyan akkuk, hogy elfűtik a felesleget, ilyen kis áramon.

Nagyobb áramon (gyorstöltés) szükséges egyéb védelem.

Többi a butaság, amiket összezagyválsz.

2019. jan. 20. 14:57
 8/10 anonim ***** válasza:

# 5

"Pl. egy lemerült akkus gépet bekapcsolsz tápról, működnie kell a gépnek, meg közben még a töltésnek is. Ha ezt 14 voltról próbálnád, akkor nem menne"

Hogyne menne, ha a tápegység képes biztosítani annyi áramot (teljesítményt), ami a töltést és a gépet is kiszolgálja, akkor simán.

De egy 16,8 V végfeszültségű akkut eleve nem lehet feltölteni 14 V-ról.

Az igaz, hogy lehetne tölteni már 17 V-ról is, FET-kapcsolós szabályzót alkalmazva, azon nem sok esik.

(Sokakkal ellentétben én nem kitalációkról beszélek, hanem általam is kipróbált dolgokról.)

De akkor már célszerű hagyni néhány V többletet, már csak azért is, mert a DC-konverzió miatt a transzformációs elv érvényesül, azaz nagyobb feszültségből kevesebb áramot kér a laptop, az adott teljesítmény biztosítására.

Kisebb áram pedig kevesebb feszültséget ejt a vezetéken, csatlakozón, sőt a tápegység diódáján is, ami így kevésbé melegszik stb.

2019. jan. 20. 15:23
 9/10 anonim ***** válasza:

#3, #5 és #7-nek:

Bírom az "okos-tojásokat", akik "azért beszélnek mert szerelmesek a hangjukba"!

#5! "Laptopokban már rég nem Ni-Cd akku van, ez a séma arra volt alkalmazható."

Tehát a Li-ionra nem?! DE IGEN!

#7! Te qrvára tetszettél a b'romságaiddal!

"ahol a 4S csomagnál 16,8 V a töltési végfeszültség"

Mennyit is írtam a 3.6-os cella töltési végfeszültségére? 4.12

És a matek hogy megy? 4x4.12 az mennyi is? 16.48?

Bocs, hogy én 32 SZÁZADDAL kevesebbet számoltam a biztonság kedvéért! Ennek pedig az volt az oka, kedves "túlművelt barátom", hogy házi barkácsolásnál kötve hiszem hogy beszerelne védelmet túlmelegedés ellen!

"Amiről te beszélsz nem is 1000 mA, hanem 1000 mAh."

Ebben igazad van, figyelmetlen voltam!

"C/10 azaz 100 mA árammal 150 % töltést kell bevinni, azaz 15 óráig."

Vagyis szerinted a Li-ion akksi amperóra hatásfoka 66.6%? Ne fárassz az átgondolatlan ökörségeiddel!

A Ni-Fe akkumulátoroknak is 70-72% volt, A Ni-Cd 75%, a Ni-MH már 82% körüli, az ólomé pedig 90-92%.

"elfűtik a felesleget, ilyen kis áramon."

De ehhez ugye nem vándorolnak az ionok az elektrolitban? Mert ha igen, akkor annak mindenképpen feszültség növekedés a következménye!

Viszont ha nem, akkor feltaláltad a perpeetum mobilét,"zsenikém"!

Tudod az ilyen témákhoz való hozzászóláshot qrva kevés a Google!

2019. jan. 21. 14:50
 10/10 anonim ***** válasza:

"Vagyis szerinted a Li-ion akksi amperóra hatásfoka 66.6%? Ne fárassz az átgondolatlan ökörségeiddel!"

Ennyire képtelen vagy szöveget értelmezni, C/10 nem a Li-ion akkuhoz tartozó téma, tehát nem is arra írtam, csak a te butaságaidra reagáltam, amit feleslegesen kevertél ide.

Ez jellemző egyébként, hozzád hasonlók szeretik ennyire hülyének nézni a másikat. Magukból indulnak ki általában.

Elhiszem amúgy, hogy te nem tanulsz semmit az Interneten, otthon barkácsolgatsz, kombinálgatsz butaságokat, a magad egyszerű szintjén.

Nekem viszont félig-meddig szakmám is, hazai és külföldi szakmai fórumokat is sokáig követtem, támogattam.

Úgyhogy nekem te ne magyarázz, trollgyerek...

2019. jan. 21. 15:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!