Akkor, ha 30mA áramerősség már halálos elméletileg, akkor miért nem vág agyon az áram ha összezárok egy ceruza elemet, ami több mint 30mA?
Ami meg a kérdés másik felét illeti, a fibrilláció szempontjából sem mindegy az idő, meg, ha már majdnem mixelődne az AC és a DC, akkor mégse mixelődjön.
Például a fibrilláció 50 %-os valószínűségéhez
2 s időtartamnál
AC-nél elég 50 mA
DC-nél kell hozzá 150 mA
50 millisec időtartamnál
AC-nál 500 mA
DC-nél 1 A
Szóval az idő rövidülésével a kettő közelít egymáshoz - de még ráadásul rövid időnél DC-nél a szívműködésnek egy olyan fázisa van csak, ami cikis, még ebbe is bele kell találni.
Korábbi okoskodónak: nem, nem kiloohmra gondolt, hanem megaohmra, helyesen.
A felhámréteg ellenállása bizony ennyi.
Az más kérdés, hogy ha a hálózati feszültség átütötte a bőr felhámrétegét, akkor már csak a sóoldat ellenállása számít, ami az emberben van, és az már tényleg csak pár(...pártíz) kiloohm.
"Korábbi okoskodónak: nem, nem kiloohmra gondolt, hanem megaohmra, helyesen."
Nem szeretnék senkinek a lelkébe gázolni, de a fizikával tisztában lenni, és alkalmazni, nem számít okoskodásnak. A tudással az a probléma, hogy egyénenként eltérő az a szint, amikor azt gondolhatja hogy mindent tud. Aztán a tudás gyarapodásával rájön, hogy mennyi mindent nem tud még.
Mivel a tested nem egy darab huzal, így nem lehet fajlagos ellenállás, keresztmetszet és hossz alapján ellenállást számítani.
Marad az a módszer, amikor a rá kapcsolt feszültség és az átfolyó áram ismeretében számítható egy érték. Nos, egy mérőműszer 2 ceruzaelemmel, vagy egy 9 voltossal, nem fog akkora áramot áthajtani rajtad, mint a hálózati feszültség. Ennek fényében teljesen mindegy hogy megméred-e a két ujjad közti ellenállást, vagy sem.
Valós eredményt úgy kaphatsz, hogy egy csúcsérték rögzítésére alkalmas mérőműszerrel sorban rányúlsz a fázisra, majd leolvasod az mért értéket, és abból kiszámolod.
De az is téves elképzelés, ha valaki azt hinné, hogy az emberen valahol két pont között mérhető ellenállás feszültségfüggő vagy áramfüggő lenne. Az ember nem félvezető, ne vicceljünk... Pláne olyan mértékben, hogy jogos lenne a kifejezés alkalmazása:
"teljesen mindegy"
Multiméterek mérőfeszültsége egyébként is 2 V alatt van általában, a régebbi típusoknál (akár 9 V-os táppal is). De az újabbaknál is leginkább csak diódavizsgáló állásban képes megvilágítani a fehér LED-eket, kb. 2,5 V-on, halványan.
De ____teljesen mindegy____, mert a DC 2 V-on mért ellenállás fog érvényesülni AC 230 V-on is, a bekapcsolás pillanatában.
Ja, hogy később füstöl a bőr, fő a víz, főleg nagyfeszültségen elszenesedsz, akkorra már "kicsit" megváltozik az ellenállás, még szép.
Hajjaj... a hozzá nem értés magabiztossága. :) ha lenne egy felettes hatalom Igazság néven, akkor gépelésed közepette beleolvadt volna a billentyűzeted az asztalba. :D
0,01 másodperces időtartamú mérések mutatják a szép folytonos görbét a feszültség és az ellenállás viszonyáról. 0,01 másodperc alatt ugyan nem fő a víz.
Ahol víz van, belül, az az ellenállás meg feszültségfüggetlen.
A témának hatalmas irodalma van, ajánlatos tájékozódni igazságtartalmatlan kijelentések tétele előtt.
Ha van is valamennyi függés, szerintem szőrszálhasogatás ezen lovagolni az adott esetben, vagy pláne olyan kijelentéseket tenni, hogy a multiméteres mérés "teljesen mindegy" lenne.
Mennyi különbség jelentkezik 2 V és 230 V viszonylatában?
Mennyi a különbség, ha a műszerzsinórt jobban szorítod vagy kevésbé?
Tág határok között ingadozik így is, nem lehet pontosan megmérni.
Arról nem beszélve, hogy a kérdés:
CERUZAELEMRE
...vonatkozott amihez megadtam egy szemléltetési, becsült értéket: 1MΩ.
Utána jön ehhez képest a trollkodás, amit valójában senki nem is kérdezett, meg még engem sem érdekel baromira az egész.
"Ha van is valamennyi függés"
Csak hát nem valamennyi függés van is, hanem az említett nagy értékekről megy le 1-2 kiloohmra a száz Voltok esetén.
"Mennyi különbség jelentkezik 2 V és 230 V viszonylatában?"
Amit itt megmért a válaszoló, és amit világszerte figyelembe vesznek, aszerint a szorzó egy század. Az tényleg csak "valamennyi". :D De ez ugyebár a 0,01 másodperces eset, 3 másodperc alatt ez a szorzó már 0,005!
"Utána jön ehhez képest a trollkodás, amit valójában senki nem is kérdezett"
Hát dehogynem, #8 és #9 hozta elő a 230 V-ot, #10 meg a még többet. Én ezekre reagáltam, hogy nem mindegy, miután én jövök nem sokkal utána. Trollkodás, mi? :D Nemesebb lett volna írni, hogy hát igen, ezt mellélőttem, mint itt vagdalkozni.
Most már leszállhatsz a magas lóról, véletlenül nem te voltál, aki múltkor hülyeségeket vizionált a párhuzamosan kötött akkucellák hatalmas kiegyenelítőáramáról?
Túl nagy az arcod, nyugodtan visszavehetnél belőle!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!