Milyen ezközzel lehet megoldani, hogy az én ruterem wifi jelét tudjam használni 1,5 km-rel távolabb?
Ilyenből kettővel megoldható. Lényeg hogy lássák egymást, ne takarjon semmi közöttük.
Van persze más típus is, ezeket csak példának linkeltem.
Acces point, kültéri. Ezek a keresőszavak. 5GHz-es még jobb lenne, kevésbé terhelt sáv.
Köszi, így már értem,(talán).
Hát ezért kell egy okosabbat megkérdezni.
Hol találok infót ennek a két antennás rendszernek a kiépítéséhez?
1,5 km azért jelentős távolság.
2400 MHz-en 104 dB, 5100 MHz-en 110 dB szabadteres veszteséggel ( [link] ) kell számolni.
Ha 20 dBm kimenő teljesítményt és ~12 dBi antennanyereséggel (egy a #2-es hozzászóló által emlegetett eszközzel egybeépített panelantennájának kb. ennyi a nyeresége) számolunk, akkor a vevőoldalon:
20 dBm + 12 dBi - 110 dB + 12 dBi = -66 dBm
jelerősséggel számolhatunk, ami már nagyobb adatrátákhoz is elegendő szokott lenni.
A másik probléma a Fresnel-zóna ( [link] ).
2400 MHz-en ennek maximális sugara 7, 5100 MHz-en 5 méter - tehát a két antennát összekötő képzeletbeli egyenesétől a távolság felénél ilyen távolságra nem lehet semmilyen terepakadály: se fal, sem fa, sem épület. Az antennáknak minimum ilyen magasan kell lenniük.
Mivel az eszközök kültéren lesznek, érdemes kültéri (polietilén külsejű) FTP (fóliával árnyékolt) kábelt és FTP Ethernet-csatlakozós, földelt tápfeladót használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!