Hogyan kezdjem el?
Valamikor a detektoros (pontosabban germániumdiódás) rádióval kezdtem én is, de építhetsz egy astabil multivibrátort is, ami két LED-et villogtat felváltva.
Ezen az egyszerű áramkörön keresztül a tranzisztorok működése, kondenzátorok töltése-kisütése egyaránt megérthető, már aki igyekszik is teljesen átlátni.
Erősítők építése is tanulságos lehet (ha nem csak IC-kől áll).
Innen is lehet tallózni, vagy ehhez hasonló helyekről:
Google képkereső a legnagyobb rajzgyűjtemény egyébként, de lehetőleg ne csak magyar keresőszavakkal próbálkozz, a nagyobb merítés érdekében (a "schematics" szót például jegyezd meg).
Nem tudom, hogy az elmélettel hogy állsz, de ha nem túl jól, akkor nem építkezéssel kellene kezdeni, hanem az alapvető dolgok megtanulásával. Alapfogalmak, alapmértékegységek, alapvető áramköri elemek, mi micsoda és mi hogyan függ össze. Interneten minden fent van röviden/hosszan, kezdő/haladó szintent.
Ha alaposan kitanultad a dolgokat, akkor szerintem a legjobb kezdés valami DIY kit. HEstore-ban lehet őket kapni (meg sok másik helyen is), megkapod az áramkört és az alkatrészeket, te pedig szépen összerakod. Ehhez elég egy forrasztópáka is, erősen ajánlott egy multiméter. Én szerintem ha megcsinálsz pár ilyen kit-et, az kiegészítve a meglévő elméleti tudásodat, elég szépen megmutatja, hogy mi hogyan működik, mikor mire van szükség és miért, ami később segíteni fog, hogy egyedül építs valamit.
Ha ezek után úgy gondolod, hogy tényleg szeretnél ezzel tovább foglalkozni, akkor pénzt kell költeni. Egyéb forrasztáshoz szükséges cuccok, multiméter, tápegység/jelgenerátor és hát baromi drágák, de egy oszcilloszkóp is szükséges tud lenni.
Tanulási célhoz pedig ajánlom Great Scoot videóit youtube-on, rengeteg dolgot csinál saját maga és jó elmagyaráz mindent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!