Hogy tudnék olyan szerkezetet készíteni hogy gomb nyomásra szikrát adjon?
200 forintos kínai piaci gázgyújtó, ami egy ceruzaelemmel működik, én abból vettem ki az áramkört, ami a nagyfeszültséget generálja.
Építettem szikraközt a gáztűzhely rózsája mellé, sikerült elég profi módon megoldani, évek óta végzi a dolgát. Sorosan két ceruzaelemmel nagyobb feszültséget ad, azt is bírja.
A tűzhely gombjába reed-relé és mágnes. Ahogy benyomom, indítja a szikrát.
A fürdőszobai vízmelegítő csattogós piezo gyújtóját (vagy parasztosan: piezzo) is leváltottam ilyen elektronikus gyújtásra. Ehhez az alsó szegélybe fúrtam fel egy kis nyomógombot, amit alulról felfelé kell nyomni, szikrázik, gyújt.
Így elkerülhető a gyújtóláng állandó gázfogyasztása, ugyanakkor a csattogtatással sem kell körülményeskedni. De itt már egy áramkör kimenetére két trafót kötöttem sorba, hogy még nagyobb legyen a feszültség.
Mindezen átalakításoknak természetesen semmi köze gázszereléshez, gázos részek megbontásához, vagyis ilyen szempontból ártalmatlan munkákról beszélek. Ez csak a szikráztatást befolyásolja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!