Egy 12V áramerősségű akkumulátorra szeretnék rákötni egy 12v-os ventilátort aminek a csatlakozásin nincs jelölés, van e jelentősége hogy melyik polusra az akku melyik polusát kötöm?
Milyen ventilátor pontosan? Vezeték színek sincsenek?
Ha van benne elektronika (pl. PC-be való ventilátor) akkor fordított polaritás esélyes hogy azonnal tönkreteszi.
Ui: A 12V nem áramerősség, hanem feszültség!
"Csomószor kötöttem be pc ventit fordítva, csak visszafelé forogtak. Mind kefe nélküli volt"
Eléggé hihetetlen amit írsz...
A "kedvedért" kipróbáltam négyet labortáppal.
Egyik sem indult el fordított táppal. Se előre, se hátra.
Három nem vett fel áramot fordított táppal, egy pedig a maximumot (megszólalt a táp áramkorlátja).
Ez utóbbi szépen füstölt volna ha PC tápra kötöm...
"Mitől??"
Nem szedtem szét. De pl. párhuzamos védődiódáktól...
Látom, hogy régi kérdés, de hozzátenném, ez már régen is magától értetődő volt, hogy a Sokol sem működik fordított polaritással, viszont tönkre is mehet, ha azt valaki nagyon erőlteti.
(Gelkás korszakban százával javítottam ezeket is.)
Hogy mi a közös pont, ezek a ventilátorok is tranzisztorosak, az pedig nem arról híres, hogy működik fordítva is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!