Van egy pendrive-om és azt irja kí hogy irásvédett. Hogyan lehet ezt megoldani hogy ne legyen írásvédett? Nemcsak az én gépemen hanem több gépen is ezt írja ki.
Van az oldalán egy kapcsoló, amivel írásvédetté lehet tenni?
Ha nincs, akkor elpusztulás előtt, ha olyan állapotban van, csak olvashatóvá teszi magát. Ments le róla mindent, ami fontos, és venni kell másikat.
Ha valaki ért a disk editor programokhoz, lehetne vele szórakozni, törölni a bootszektort, utána próbálkozni formázással és/vagy szektorszintű felülírásokkal.
Vagy, ami kezdőknek egyszerűbb például: Har Disk Sentinel / írásteszt (adatokat megsemmisíti).
De ez olyan dolog, ha már betegeskedik, nem lesz megbízható elvileg.
Hard Disk Sentinel akart lenni:
Lemez --> Felületteszt --> Írásteszt.
Bootszektor egy pendriveon? :D Ha van is, akkor a kérdező rendelkezne annyi szaktudással, hogy nem ír ki kérdést, vagy nem ide.
Ettől függetlenül biztonsági mentés után egy formázással még be lehet próbálkozni, de ha az nem oldja meg, az adatok biztonsága érdekében érdeemes kukázni a pendriveot.
"Bootszektor egy pendriveon? :D Ha van is, akkor a kérdező rendelkezne annyi szaktudással, hogy nem ír ki kérdést, vagy nem ide."
Igen, de te is hozod a hely színvonalát, az értelmes vigyoroddal, úgy látom. Jobban belegondolva, mit is vártam...
Ha képes lennél szöveget értelmezni, a hozzászólásomban minden benne van. Hogy magam sem tartom valószínűnek, sőt a hardverben sem látok sok esélyt, csak mégis próbáltam volna valami tudásmorzsát átadni. Csak úgy, az érdekesség kedvéért. Probléma?
Ne tudd meg, de minden elsődleges partíció első szektora a bootszektor, amit a formázóprogram minden esetben felír, tesz bele egy boot-kódot is. Akkor is, ha rendszer nem lesz rajta. Ha láttál például olyan hibaüzenetet, hogy "Ntldr is missing, BOTMGR is missing", azt épp a bootszektor indítókódja írta ki, mert így közli veled, hogy itt akadt el a bootfolyamat.
Sőt, egy pendrive-ot kétféleképpen is lehet formázni:
– Rögtön a bootszektorral kezdődik, mint egy floppy-lemez.
– MBR-szektorral kezdődik, mint egy HDD és ugyanúgy csak 63 szektorral később (1 track) kezdődik a partíció bootszektora. Miután az MBR-szektor tartalmazza a partíciós táblát és egy másik boot-kódot is, ilyenkor több partíció is kreálható a pendrive-ra.
Ebben az esetben a bootfolyamat: BIOS --> MBR-kód --> bootszektor. Ha pedig az MBR-kódnál akad el a folyamat, annak is saját hibaüzenetei vannak, ami segíti a diagnózist: Missing operation system, invalid partition table stb. De ezek is láthatók egy diskeditorral, ha nekem nem hiszel.
Most vigyorogj bután...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!