Mi a véleményetek az Ikeás Led fényforrásokról?
Olvasáshoz ne Ikeás ledet vegyél.
Keress egy rendes világítástechnikás üzletet, mondd meg hogy neked olvasáshoz kell fényforrás.
2018. okt. 16. 21:59
A fény minőségével nem lehet baj, de a fényáram mértéke mindegyiknek gyenge. 60 wattos hagyományos izzó 710 lumen, ennyi fény minimum kell, nekik meg 600 lumenes a csúcs.
2018. okt. 16. 22:20
3/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Ha esetleg nem találok megfelelő áron olvasáshoz ledet akkor bele tehetek egy 40W-os halogént, vagy az sem jó?
"A fény minőségével nem lehet baj, "
De, lehet.
Amikor soros kondis előtét van benne és nem kapcsolóüzemű táp. Nem azonnal, hanem amikor elkezdi kifűteni magából a puffer elektrolit kondiját.
2018. okt. 17. 07:14
A fény minőségével legalább két gond lehet:
- Színhőmérséklet.
- Vibrálás.
Az első lehet egyéni szempont is, de a melegebb színhőmérséklet szerintem kellemesebb.
Vibrálás szempontjából pont az E14-ek teljesítenek a legrosszabbul, mert azokban a szűkös hely miatt a szűrőkapacitás mérete is igen korlátozott. Ritkább kivételek itt is lehetnek.
Halogénizzó vibrálása a hőtehetetlenség miatt elhanyagolható, noha ez részben függ az izzószál vastagságától (a különbség kamerával kimutatható), de még a vékonyabb izzószálak vibrálása sem zavaró mértékű.
A 12 V-os halogén például jó vastag izzószállal működik (kis feszültség / nagy áram miatt), ezért egészen nyugodt a fénye.
2018. okt. 17. 08:31
6/11 A kérdező kommentje:
Kérdeztem hozzáértő ismerőst, aki azt mondta, hogy tud olyan eszközt epíteni ami egyenirányítja a hálózati feszültséget, ha ezzel hajtom meg a halogént akkor az nem vibrál. Ez így megfelelő lehet? Tudom, hogy sok káros dolog van a mindennapi életben, de legalább otthon, amikor tudok védekezek ellene.
A lakásunk az elején a legolcsóbb vacak barkácsboltos LED-ekkel volt szerelve, a világítás 70%-át le kellett cserélni, villanykörtéket, LED paneleket. Ezek vibráltak, a hálózati terheléstől függően változott a fényük, rémes színük volt stb. Nekünk nem jött be az IKEA led tekintetében, a gyenge paraméterek miatt, úgyhogy a lakást az ALDI-ban időnként kapható, állítható fényerejű égőkkel szereltük fel, amik nagyon jók, csak drágák - 2000/db. Viszont óriási meglepetésemre egy világítótesteket forgalmazó boltban találtam egy olyan "ócsó kínai" led márkát, ami nagyon jó, pontosabban legalább ugyanolyan jó, mint az aldis, pedig fix fényerejű, ez az aigostar. Illetve találtam még egy nagyon szimpi égőt, ez a V-TEC 4W-os meleg fényű, üveg(!) búrájú gyertya égő.
2018. okt. 17. 15:03
#6 Aki értek hozzá, ennyi erővel a LED-lámpát is szétszedem és megnövelem benne a pufferkapacitást, hogy ne vibráljon egyáltalán. Már amelyiknél ez kulturáltan megoldható.
Halogénizzót nem érdemes DC-ről járatni, mert AC-ról sem bántja a szemet. Főleg a 12 V-os, ahogy már említettem.
Akkor már inkább a 12 V-os trafós asztali lámpa átalakítása: LED-beépítése, trafó után egyenirányító és DC-konverter, amivel beállítjuk a szükséges áramot. Hozzáértő ismerősöd tudni fogja, hogy miről beszélek, ezek szakmailag elemi dolgok.
De a kamerás tesztet magad is kipróbálhatod, hogy mennyire látszik rajta. Nem minden típus hozza ki jól, ezért többféle telefonnal, fényképezőgéppel is próbálkozhatsz.
2018. okt. 17. 16:38
2018. okt. 17. 21:44
10/11 anonim válasza:
Nekem mondjuk hosszan világítottak az Ikeás LED-izzók, nem úgy, mint a túlspanolt olcsó kínaiak. Az Ikeás is kínai, de minőségi garanciával. Az AIGOSTAR tudtommal spanyol cég, és három év garanciát vállalnak a LED-izzóikra, ami nagyon merész, és szerintem egyedülálló, legalábbis nem találkoztam még más nem aranyárban mért márkával, aki ezt meri vállalni. Még csak fél éve használok belőle 15 db-ot, még egyikkel sem volt baj.
[link] Mondjuk egyik sem egyedül világít, csoportos lámpákban vannak, így a fényerővel nincs gondom. És nem vagyok elektronikus szakember, se fizikus, ha valaki le akarna a válaszolók körül a véleményem miatt dorongolni.
2018. okt. 18. 01:43
Kapcsolódó kérdések: