Miért forog a motor mégis?
Az Arduino Starter Kit 9-es projectét akartam megcsinálni (DC motor kapcsolgatása). Itt egy link hozzá:
Mindent pontosan úgy kötöttem össze, ahogy a képen is van, illetve a kód is pontosan az, ami a könyven is van. mégis a nyomógomb lenyomása nélkül elkezd forogni a motor. (Még akkor is, ha az Arduino nem kap tápot.) Ha nem a 9 V-os telepet használom, hanem az Arduino 5 V-jára kötöm, akkor működik rendesen. (LED-del is kipróbáltam.) A tranzisztor, a kód és a kapcsoló tehát működik. Mi lehet a probléma, más is találkozott hasonlóval?
Itt egy kép is azért: [link]
A felhasznált alkatrészek:
IRF520 MOS
10 kΩ ellenállás
nyomógomb
DC motor
9 V-os telep
dióda
Kód, illetve egy fórom, ahol vkinek hasonló gondja volt, (de nekem ez nem segített):
Tegyél be 10 kΩ lehúzóellenállást a FET G-S közé.
Vagy Gate-GND, ugyanaz.
Egyébként, ha a Gate vezetékét leveszed a Arduino kimenetéről és GND-re zárod, akkor sem mehet a motor, ha esetleg tesztelni akarod.
De nem látok hibát a bekötésben, inkább csak arra utal a jelenség, hogy a Gate-feszültség nem megy le nullára.
Ez viszont kellemetlen lehet a MOSFET-számára is, mert ha csak "félig-meddig" nyit-zár, az már nem kapcsolóüzem, hanem olyan lineáris átmenet, ami fokozott disszipációval járhat, vagyis megsülhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!