Most mi a valószínűbb? : Átvertek a gép akkuját illetően, vagy esetleg előfordulhat, hogy elkalibrálódott vagy az OS kezeli rosszul?
Egyetemhez szükségem volt egy nagyon maximum 9 hüvelykes !LAPTOP!ra. !NEM! tabletre, nem WinFos10 EFI "Bios"-os transformersre, hanem egy notebook-ra, amire Microsoft Office-t ÉS terminálos Linux-ot GCC-vel is fel tudok telepíteni és használni.
Ilyet újonan természetesen már nem találtam, egyetemisták számára 8 kiló jegyzet mellett is hordozható laptopot már nem gyártanak.
Nagy nehezen találtam egy 15e Ft-ért kínált ASUS Eee-PC 900a gépet, 8.5 hüvelykes átmérővel. Tulajt direkt kértem, ellenőrizze le, hogy kibír másfél órát egy feltöltésből - ennyi ugyanis egy kurzus hossza. Pozitív volt a válasz, rendesnek tűnt a tulaj, jobb alternatíva meg nem volt, így utánvételesen megvettem.
Csütörtökön megjött, aznap kellett Pestre menjek, utána 3-4 napig semmi időm nem jutott vele foglalkozzak.
A tulaj Win7-et telepített rá, de gyárilag XP volt rajta. Én meg nem érek rá a kurzuson 10 percig tökölni, hogy felálljon a rendszer, hogy félpercenként akadjanak a programok : Így végül SP3-as XP-t telepítettem rá vissza. (Win2000-el is próbálkoztam egy teljes éjszakán át, de csúfos kudarc volt)
Ma volt egy programozás-algoritmusok kurzus. Erre Linux-ot kell használni, de erre már nem volt időm/erőm telepíteni, így óra közben gyorsan egyetemi WiFi-ről letöltöttem és telepítettem egy Dev-Cpp-t.
Aztán:
Majd megütött a GUTA, hogy kb. 30-40 perc körül bejelzett, hogy kritikus a töltöttségi szint, majd röviddel rá be is aludt. Előtte pedig - az elején - valóban azt jelezte, hogy még 2 óra van a telep töltöttségéből.
Kicsivel utána, mikor kidühöngtem magam, visszakapcsoltam, hátha... még egy olyan jó 5-10 percig bírhatta, utána visszaaludt, de már nem lehetett bekapcsolni (a power gombra sehogy se reagált).
Nagy mérgesen eltettem a gépet... ez volt durván délután 4 óra körül.
Este 9-kor véget ért az utolsó kurzusom is : Utána lementem az aulába, gondoltam megnézem az E-Mail-jeimet... amikor hálózatra dugtam és bekapcsoltam, akkor vettem észre, hogy még mindig készenléti állapotban volt.
Tehát 5 óra elteltével még mindig volt annyi töltöttség az akkuban, hogy ébren tartsa a gépet.
Akkor most mi van? Mi lehet a dolgok magyarázata?
Rosszul érzékeli a gép az akkuja kapacitását? Vagy valóban döglött/menthetetlen az akku, viszont készenléti állapotban olyan keveset fogyaszt a gép, hogy ilyen gyenge akkuval is kibír pár órát felfüggesztéskor?

Semmi fura nincs ebben.
A fogyasztás nagy mértékben függ a használati teljesítménytől.

"Tulajt direkt kértem, ellenőrizze le, hogy kibír másfél órát egy feltöltésből - ennyi ugyanis egy kurzus hossza."
Bekapcsolod és hagyod állni, esetleg még a képernyő is kikapcsol, akkor szinte semmit sem fogyaszt. Alvó állapotban meg ettől is kevesebbet. Ha használod, akkor viszont a többszörösét fogyaszthatja a nyugalmi állapotnak. Így neki is igaza lehetett, hogy kibír az akksi másfél óra semmittevést. Neked is igazad van, hogy használat közben töredékére sem képes.
A windows meg elég bénán számítja a hátralévő akku időt, arra én semmit sem adnék.

EEEPC nem erre való. Az akkuja meg amúgy is nulla, ha nem veszel hozzá extra kapacitású akkut, akkor ne is várj sokkal többet mint amit eddig tapasztaltál.
Legközelebb youtube videóval teszteld az üzemidőt, akkor nem ér meglepetés.
"EEEPC nem erre való"
Mégse találtam ennél jobbat - értsd: ami kicsi, és szabadon telepíthető rá Linux, saját szoftverekkel.
Hangoztatja mindenki azt a már lassan egy évtizede elavult BAROMSÁGOT, hogy húú a félvezető komponensek kapacitása meg sebessége félhavonta megduplázódik, meg kisebb lesz...
...aztán az eszközök mégse lesznek kisebbek vagy könnyebbek, hanem ráadásul még nagyobbak lesznek annál, mint amire régebben képesek voltak, a felhasználhatóság meg leredukálódik a FaceBook-on való nyáladzásra meg a YouTube-on az aktuális sztár nézésére.

"Hangoztatja mindenki azt a már lassan egy évtizede elavult BAROMSÁGOT, hogy húú a félvezető komponensek kapacitása meg sebessége félhavonta megduplázódik, meg kisebb lesz..."
Ez egyébként kb igaz is. A kütyü meg két okból nem lesz kisebb:
1. Ha már egyszer laptop, vagy olyasmi, amit tartósabban is használnál, akkor kéne valami képernyő, ami fölött nem hunyorogni kell, hogy látni is lehessen valamit. Erre egy 7"-os kijelző is kevés. 9 is. Szerintem úgy 14-től használható normális távolságból nézve, nem túlerőltetve a szemet egy hónap alatt. Már telefonoknál sem lényeg, hogy egyre kisebbek legyenek. Sőt.
2. Ugyanazt a félvezetetőt tényleg sokkal kisebb méretben tudnák legyártani, csak semmi értelme ugyanazt gyártani. Így gyorsabbat, jobbat gyártanak kb ugyanakkora méretben. Nagyobb sebesség, több mag, több számoló egység, stb.

Teljesen normálisan működik a géped, ha figyelted volna a processzorterhelést, akkor fel is tűnt volna, hogy mi történik.
Nekem egyébként a jobb alsó értesítési területen ki van téve a Sysinternals Process Explorer kis szögletes kijelzője: CPU és memóriahasználat. Plusz még ez is:
Így mindig látom, ha valami nem stimmel, például folyamatosan 100 %-on tekeri valami a processzort
Vagy a Feladatkezelőt is le lehet tenni a sarokba, annak is van ilyen kijelzője, ha valakinek esetleg nem tűnt volna fel.
Eleve nem ártana kalibrálni az akku kijelzését, hátha az is elállítódott már.
Vagyis a eljes feltöltés, kisütés című játék, de a Windows kiiktatásával, mert az már az akkuban lévő védelem megszakítása előtt kiléptet, hogy maradjon még tartalék.
A tartalék százaléka egyébként is külön konfigurálható a Windowsban.
Amit az akkuba integrált védelemről tudni kell: az egyes cellák feszültségét figyelve, bármelyik cella beesik 2,5 V alá, MOSFET-lapcsolóval megszakítja az áramellátást. Ekkor se kép, se hang, minden aktuális adat elvész (nincs készenléti állapot sem!), ez felel meg a 0 %-nak.
A Windows viszont már efelett kiléptet, hogy a készenléti memóriát is megőrizze, legyen idő menteni stb.
Az akkuba van integrálva még egy kis processzor és memória is, ami figyeli az Ah-töltésmennyiséget és a százalékos információt is ő kalkulálja / tárolja, amit I2C buszon továbbít a géphez.
Hogy 0-100 % végpontokat helyesen kalibrálja, ehhez szükséges a teljes töltés, majd merítés addig, míg az akku _____teljesen______ lekapcsol. Értsd: nem a Windows, hanem az _____akku____.
Ennek teszteléséhez a Windows nem is kell, hogy fusson (kijelző menjen), vagy ha mégis, akkor át kell állítani az Energiagazdálkodásnál, hogy engedje teljesen leszipkázni az akkut.
Mindamellett, hogy mikor esik be egy cella 2,5 V alá, az függ a pillanatnyi terheléstől is.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!