Hogyan tesztelem le, hogy egy izzó működik-e?
Rákapcsolod a megfelelő feszültséget.
Pl. Egy otthoni villanykörtének 230 V kell, egy autóizzónak 12 V.
Az előbbit egy olvasólámpával vagy hasonlóval érdemes tesztelni, mivel annak életveszélyes az érintése. Az utóbbinál elég ha rákötsz egy akkut. A 12 volt nem veszélyes.
az izzó működési feszültségétől függ, hogy működik-e.
egy autóízzó (12 v) lehet, hogy halványan világít a ceruzaelemról és biztosan, egy 9 v-os elemről.
egy hálózati izzó biztos, hogy egyikre sem fog reagálni.
a legegyszerűbb, ha ellenállást mérsz a két érintkezőjén, így tutibiztosan meg lehet állapítani, hogy jó-e.
(egy nagyon egyszerű alapműszert már néhány száz forintért is be lehet szerezni és nem hátrány, ha van egy ilyen a fiókban. enni nem kér és időnként a hasznodra lehet :)
Ma már szinte fillérekért vehetsz egy multimétert, ami bárkinek jó, ha van a háznál. Akár elemeket szortírozni (és most ne menjünk bele, hogy műterhelés nélkül néha átverős a feszültségmérés, de azért többnyire mégis megmutatja a lemerült elemeket, akkuk szintjét is).
Tehát ezzel kimutathatod az izzószál szakadását és ennyi. Nekem egyszer még piacon vásárolva is kapóra jött (épp ott volt az autóban a kiszállótáskám). Opálizzókra rá tudtam mérni, aminek ugyebár nem látszik az izzószála.
Ami esetleg lényeges, hogy a DT830 multiméterek nem jelzik sípolással a vezetést, tehát mindig a kijelzőt kell nézni, ezért nem olyan praktikus. De alkalmilag elmegy éppen, ha nincs más.
Másik dolog, hogy izzószálról beszélünk, nem LED-lámpákról (pláne nem LED-izzóról, ami eleve rosszul hangzik).
a műszer ott is működik.
ellenállásmérés állásban az egyik irányban vezet, a másikban zár.
Azt nem tudod multiméterrel mérni, mert egy fehér LED nyitófeszültsége 3 V körül van, illetve 2,5 V-on már pislákolhat, amit sok multiméter biztosít is mérőfeszültségként, de nem mindegyik.
Van olyan multiméter, amire a fehér LED egyáltalán nem nyit, nem világít.
Mindennek tetejébe, 12 V-ra nem 1 db LED-et kötünk, hanem többet sorba és ellenállást, azt már egyáltalán nem detektálja a multiméter.
Adni kell neki feszültséget valami tápegységről.
Az "izzó" elnevezést pedig lehetőleg nem erőltetni ilyen fórumokon, mert azért többen is tisztában vannak vele, hogy a LED-ben nincs semmiféle izzószál, ezért irritáló már maga a kifejezés is.
Köszönöm a válaszokat. Tehát marad a lutri. :D Akkor majd cserélgetem, mindegy, szakítok rá időt. Csak kényelmetlen leszaladgálni a garázsba, kicsi a hely, stb. Majd télen, akkor már 4 órakor sötét van.
Na de az izzó fogalmának tanítását már a villamossági boltokban és webshopokban is kezdheted gyakorolni, világbajnok leszel, ha a népet rábírod a változásra. Ez ugyanaz, mint a tüzelőanyag és az üzemanyag elnevezés.
Meg az is, amikor a kutas megkérdezi, mit töltsön a kocsiba, amire az a válasz, hogy "dízelt". :D
Na mindegy, legalább én lettem okosabb. Csak akkor mit mondjak rá, led lámpa, led világítótest, vagy mi a fittyfenét? Izzó, oszt' kész, senkit nem érdekel amúgy. Hülye a világ, én meg nem váltom meg.
"Csak akkor mit mondjak rá, led lámpa, led világítótest, vagy mi a fittyfenét?"
LED-lámpa, mint ahogy van izzólámpa, gázlámpa, glimmlámpa, higanygőzlámpa, nátriumlámpa, karbidlámpa, bányászlámpa és még lehetne sorolni.
Vagy simán csak LED. Ahogy az izzót is szoktuk mondani önmagában, a rövidség kedvéért, ezt is lehet.
A LED pedig eleve rövidítés, ezért nagybetű és elvileg kötőjel / szerintem / gondolom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!