Régi fénycsöves lámpa nagyon búg. Mit lehetne vele csinálni?
Elég régi, 4 cső megy belé.
2 világít, de valahogy a villany nagyon hangosan zúg/búg.
Ha kicsit megütögetem akkor elhalkul, de kis idő múlva újra kezdi.
tudom hogy hívják azért is írtam hogy mit kell MONDANI mert sok helyen néztek rám hogy mi az.
Nekem osram van, az irodában 190nm bevilágítva egy se ment tönkre 8 év alatt.
tesztelni teszteltem, a 40 wattos valami 78 wattot fogyasztott, előtéttel meg 42 watt.. nem mindegy ám. Okéé nem a duplája de majdnem.
az élettartamhoz visszatérve, ott is cseréltem ahol ritkán van használva, azért mert a gyujtó örökké tönkrement ha le fel kapcsolták, és a fénycső is. Ezzel az előtéttel meg semmi se megy tönkre bírja a ki be kapcsolást. Sőt sok már rossz fénycső hopsz működni kezdett vele :)
az átvezetékelés kb 5 perc, túl lehet élni.. főleg hogy már órákat eltöltött a kínlódással, és továbbra is zúg.
"tesztelni teszteltem, a 40 wattos valami 78 wattot fogyasztott, előtéttel meg 42 watt.."
Ez hogy jött ki?
Áramot mértél és P=U*I ?
"a 40 wattos valami 78 wattot fogyasztott, előtéttel meg 42 watt"
Az mindenesetre tény, hogy a fojtónak van valamennyi melegedése, ami hatásos teljesítmény, tehát a fogyasztásmérő "elkönyveli" és valakinek fizetni kell érte.
Az elektronikus előtétnek is van valamennyi (kevesebb) hőtermelése, az is veszteség.
Viszont azt nem tudhatod, hogy a két eszköz mennyire egyformán hajtotta ki a fénycsövet. Mire gondolok, első esetben lehetett 40+38 = 78W, másik esetben 35+7 = 42 W, de ezt csak hasraütés-alapon írtam, a példa kedvéért.
Megmértem.
Elektronikus előtét, 2x36W
OSRAM Quicktronic fit T8 QT-FIT8
Fénycső: 2db General electric Polylux XL FT8/36W/840 4000K
Feszültség: 230V AC 50Hz
Hatásos teljesítmény: 79,2Watt
Látszólagos teljesítmény: 79,7VA
CosFi: 0,994
Induktív előtét:
2db Helvar L36A-T
Kondenzátor nélkül
Feszültség: 230,3V AC 50Hz
Hatásos teljesítmény: 85,6Watt
Látszólagos teljesítmény: 185,6VA
CosFi: 0,463
A műszer amivel mértem: Voltcraft VC870
Mindkét mérés ugyanazzal a két csővel történt. Mindkét mérés előtt hagytam bemelegedni a csöveket.
A csövek által leadott fényintenzitást sajnos nem tudtam megmérni, mert a megvilágítás mérőt nem sikerült felkutatni.
Az mindenesetre látható, hogy a különbség egyik válaszoló jóslatát sem igazolta.
"Miért derül ki ebből bármi? Arról folyt a beszélgetés, hogy az induktív előtét veszteséget okoz"
Segítek: Arról folyt a beszélgetés, hogy elektronikus előtéttel lényegesen kevesebbet fogyaszt mint induktívval.
"én mást nem látok leírva."
Én meg ezt látom leírva:
"NEM FOG BÚGNI, FELE annyit fog fogyasztani"
Sztrogoff nevű felhasználó válasza:
"A felét nem, de a felének a felét igen."
Mi derült ki? Az hogy mindkét állítás túlzó.
Hogy hogy nem volt ez egyértelmű a leírtakból?
Jaj, istenem. :D
"Arról folyt a beszélgetés, hogy elektronikus előtéttel lényegesen kevesebbet fogyaszt mint induktívval."
És ez miben különbözik attól, amit én írtam, hogy "az induktív előtét veszteséget okoz" ? :D
"Mi derült ki? Az hogy mindkét állítás túlzó."
Hát ezt kérdeztem előző hozzászólásomban is, hogy ez honnan derül ki? A kérdésemet fenntartom. A mérésből semmit nem tudsz meg, sem az elektronikus előtét veszteségét, sem a vasmagosét.
Másfelől meg, az olvasás még oké? Mert ezt "A felét nem, de a felének a felét igen" pontosítottam: "Lehet, hogy a vasmagos fojtók is változtak, de a régi adatot egészen pontosan megírtam, azaz, hogy a 40 W-os fénycsőhöz való fojtó 10 W-ot füstöl el." Érted? A RÉGI ADATOT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Érted?
A fogyasztásról beszéltünk.
Ugyanaz a fénycső nem fogyaszt kétszer annyit vasmagos előtéttel. Ez a mérésből szerintem egyértelműen kiderült. De még negyedével többet sem.
Kb. egynyolcad a különbség. Te meg erre írtad azt hogy a felvett teljesítmény negyedével többet fogyaszt, pedig nem!
"azaz, hogy a 40 W-os fénycsőhöz való fojtó 10 W-ot füstöl el." Érted? A RÉGI ADATOT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Érted?"
Persze hogy értem, nyugodj meg! Nem kell leordítani a monitorom az asztalról. 10W-ot ettől még disszipálhat, nem erről szólt a hozzászólásom.
Bocsánat hogy a "cáfolatban" megszólítottalak, de őszintén szólva te kezdted azzal, hogy a mérési eredmények miatt betámadtál azzal hogy semmit nem tudtunk meg belőle. Pedig majdnem annyit megtudtunk amennyit akartunk (talán te nem).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!