Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Miért nem kapcsol be a tv?

Simson roland kérdése:

Miért nem kapcsol be a tv?

Figyelt kérdés
Van egy daewoo dtz-29u7k tvm nem kapcsol be csak kattog és villog a zöld led mi lehet a baja?

2018. aug. 17. 16:33
 1/4 gavao48 válasza:
Üdv valószínű hogy, zárlatos a sortranzisztor!!
2018. aug. 18. 14:08
 2/4 anonim ***** válasza:

Az valószínű, már meg is van a válasz. Favágó technika?

1. Ha zárlatos a sorvégtranzisztor, a LED nem tud villogni általában, mert a zárlatvédelem leállítja a tápegységet, illetve már elindulni sem engedi.

2. Sorvégtranzisztor szinte soha nem megy tönkre "magától", hanem csak valami más miatt. Ezért a zárlatos tranzisztort hiába is cserélik, az új is rögtön tönkremehet, ha nem lett elhárítva a hiba egyéb oka.

Bár én sokszor elfelejtek típusokat és már nem is nagyon szoktak ilyeneket javíttatni, de épp nemrég volt valami hasonló esetem, amiben a vertikális végfok szállt el. Ennél is kattant a demagnetizálást végző relé és villogott is egy zöld LED. Pillanatra sercent a nagyfeszültség is, vagyis szépen elindult a sorvégfokozat, majd leállt.

Mégpedig azért, mert érzékelte a processzor, hogy nincs vertikális eltérítés, vagyis csak egy vízszintes vonal jelent volna meg, ha engedte volna felfűteni a képcsövet. Ez viszont kártékony, be is égetheti a képernyőt, ezért leállította a sorvégfokot.

Nem minden képcsöves TV-ben van egyébként ilyen védelem, hiszen épp azért is lehet látni olyan hibákat, amikor bejön a fényes vonal "középen", ahogy szokták mondani az ügyfelek.

Ebben ugyebár az a vicc, hogy mindig kérdezgetni kell a telefonban: de vízszintes vagy függőleges az a vonal? Válasz ismét: hát középen!

2018. aug. 18. 14:49
 3/4 A kérdező kommentje:
Egyszer csak néztem a tvt és kikapcsolt azóta csinálja ezt kb mennyi lenne a javítása vagy vegyek egy másik tvt
2018. aug. 19. 06:01
 4/4 anonim ***** válasza:

Tizesből kihozható elvileg, ha ennek is az a baja, amit felvázoltam, vagy valami hasonló. De az is előfordulhat, hogy nem fér bele. Ez csak a vizsgálat során derül ki.

Természetesen szabad a választás, hogy ennyiért a használtpiacon is beszerezhető hasonló típus. De sokan úgy vannak vele, hogy inkább ragaszkodnak a sajátjukhoz, egy bizonytalan előéletű helyett és inkább leteszik azt a tizest érte, ami manapság már nem sok pénz.

Kevesebbért viszont nem éri meg foglalkozni vele.

2018. aug. 19. 08:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!