Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » A régebbi mágnesszalagos...

A régebbi mágnesszalagos filmeknél mik azok az ugráló szaggatott vonalak és pontok a képernyő tetején?

Figyelt kérdés
2018. aug. 8. 11:28
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Mechanikai sérülések a szalagon.
2018. aug. 8. 11:37
 2/12 anonim ***** válasza:

Ez nem úgy működik, hogy a szalag szélén van a felső sor, jó vicc...

Nem véletlenül áll ferdén a forgó videófej, pont olyan rézsútosan viszi fel a videójelet, egymás utáni sorokban.

Arról nem beszélve, hogy néha TV-műsornál is lehetett látni a felső szélen mindenféle izgága pontvonalakat.

Ezek a teletext digitális információi, az analóg műsorban.

Normális esetben a képcső vertikális eltérítése persze úgy van beállítva, hogy ezek a látható területen kívül essenek.

Szalag szélén a monó hangsáv van rögzítve, másik szélén a tracking-jel.

Sztereó hang viszont a videójelbe volt/van modulálva, azt a videófej viszi fel, ezért is alkalmasak a sztereó VHS-ek kiváló hangminőségű rögzítésre.

2018. aug. 8. 12:08
 3/12 anonim ***** válasza:
Szóval akkor mik azok?
2018. aug. 8. 12:18
 4/12 anonim ***** válasza:
Mágnesszalagról vam szó, ott a mechanikai sérülések máshogy jelentkeznek. A VHS-nél nekem nem rémlik hogy lett volna ilyen, másfajta szalagos rögzítőnél elképzelhető. Valószínűleg a képkockákat jelöli, time-code, egyéb információ a lejátszó számára. Egy hétköznapi ember ezeket nem veszi észre, mivel a képcsöves TV-knél ha normálisan van beállítva, akkor az eltérítés a káva mögé is benyúlik pár sornyit és a hasznos képtartalom látható. Ha összébb van húzva, akkor látszanak hasonló dolgok. A VHS szalagoknál nekem inkább az rémlik, hogy a kép alja húzódik el valamennyire, ez amúgy a videofej-zaj miatt van.
2018. aug. 8. 14:25
 5/12 anonim ***** válasza:

Csak itt a hely szelleméből következik (gyakori kérdések, vagyis gyakran össze-vissza beszélnek a kérdezők), soha nem tudhatod, hogy valaki a VHS-t nevezi-e mágnesszalagnak.

Kinek van otthon egyéb?

Úgyhogy ezt nem ártana tisztázni.

2018. aug. 8. 15:40
 6/12 Szirty ***** válasza:
Nem beszélve az "ugráló pontok és vonalak" fogalmának tisztázásáról...
2018. aug. 8. 19:13
 7/12 anonim ***** válasza:

Nekem van VHS videomagnóm.

A szalagok két szélét rongálja.

2018. aug. 8. 19:37
 8/12 anonim ***** válasza:
Időkód vagy teletext.
2018. aug. 8. 22:28
 9/12 A kérdező kommentje:
A mágnesszalagos film alatt a mágnesszalagra rögzített filmeket értem, beleértve a VHS, Betamax, azt a kicsi kazertát (nem tudom hirtelen a szabvány nevét), szóval bármit ami mágneses elven van tárolva szalagon. Az ugráló szaggatott vonalak és pontok alatteg azt, amikor az adás képében felül ugrálnak ilyen pici vonalak, de némelyik olyan rövid mintha egy pont lenne. Tehát nem a jel hibáját vagy hasonlót értem alatta, azt én is tudom hogy az ilyen technikánál azok máshogy mutatkoznak meg.
2018. aug. 9. 07:02
 10/12 A kérdező kommentje:
*kazettát
2018. aug. 9. 07:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!