Hány Ampert tud leadni egy 230V-os és 50W-os transzformátor?
Hogy jön ide a tranzisztor? Egyébként P=U*I azaz I=P/U
Egy 50 wattos 230 voltos trafó 0.2 Ampert tud leadni.
Ezt mégegyszer nézzétek át azért :)
A transzformátornak van egy primer és egy szekunder oldala. A feszültségek és áramok nem egyeznek meg a két oldalon, hacsak nem ún. leválasztó, 1:1 arányú transzformátorról van szó. A 230V/50W->0,2A a primer oldalon (maximálisan) mérhető áram, afölött valószinűleg leégne.
Ha a szekunder oldalon 16-17V _váltó_feszültséget veszel le, ideális esetben maximum kb 3A lehetne a szekunder oldali áramerősség. Ez kb 50W.
Ha ezt a 16V váltót egyenirányítod, az kb 22V egyent fog eredményezni (16*gyök2!). Az egyenirányítón a diódák nem vesznek le 0,6V-ot diódánként.
Ha neked 14V körül kell, akkor kb 10V váltó legyen a trafó szekunder oldalán, de érdemes egy kicsit feljebb méretezni, mert ha terheled a trafót, akkor leesik a szekunder oldalon a feszültség. Hogy mennyivel, az függ a trafó két tekercsének a menetszámától és a vasmag anyagától, kialakításától is.
A megcsapolást remélem nem úgy érted, hogy a primer oldalon valahol belevágsz a vezetékbe, mert annak csúnya baleset lesz a vége.
Szerintem a megcsapolást úgy gondolta mit a tartaléktranszformátor üzem, aminek nincs szekunder tekercse.
Ez viszont csak szigetelt rendszerben alkalmazható.
Tápegységnek nem.
De ha tévedtem, és a szekunderrről van szó. akko nem probléma.
Csak nem akkutöltő lesz belőle?
Akkor bőven adj neki kakaót, ugyanis 13,8-al az életbe nem töltöd fel, mivel nem indul kiegyenlítő áram.
11:25-öt pozitívan kiegészítve:
Az egyenirányítóban egyszerre 2 dióda vezet. Így a diódákon eső feszültség 2*0,6 V.
További saját meglátás:
Az erősítést felejtsd el jelen esetben. Itt a 3055 "csak" áteresztő tranzisztorként működik. A 7812 csak arra "ügyel", hogy meglegyen a saját kimenetén a 12 V. Az 1 A nem fog kijönni belőle mivel soros ellenállással csatlakozik a 3055-re, ha nem így van akkor elszáll. Úgy számolhatsz, hogy a 7812 és a 3055 közös árama megy át a terhelésen. Ha túlterheled és jó a soros ellenállás méretezésed akkor a táp lezár. Stabil max kimenő áram mellett csökken a kimenő fesz.
Nem a legkorrektebb leírás, de szerintem érthető.
Sziasztok!
Nem akku töltő lesz belőle :)
Rádióamatőrködőm és kellene egy jó tápegység. Egy éve csináltunk egy 3-4A-es tápegységet, csak az FT-7800nak nagyon kevés.
Szintén pozitívan:
A diódákon miért ne esne 0,6V? Te nézd át inkább még egyszer. Nem akarok vitát indítani, elnézést is kérek érte.
"A diódákon miért ne esne 0,6V? Te nézd át inkább még egyszer. Nem akarok vitát indítani,"
Nem is kell. A graetz feszültségesése 1,2V
Óvatosan a kritikával .... :)))
"Nem is kell. A graetz feszültségesése 1,2V "
Egy szóval sem említettem, hogy Graetz-el fogom kivitelezni az egyenirányítást... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!