Egy modern, de 75-ös fordulatszámmal és elvileg gramofonlemezhez alkalmas tűvel rendelkező lemezlejátszó tudja legalább ugyanazt a hangminőséget szolgáltatni, mint egy eredeti gramofon?
Tehát hangminőségben és a lemez kíméletességében tud legalább annyit nyújtani, mint egy eredeti (teljesen mechanikus) gramofonlejátszó, vagy rosszabb hangminőséggel/nagyobb kopással fog szolgálni?
Mint írtam, természetesen nem mikrobarázdás lemezhez való tűre, hanem normálbarázdás lemezhez gyártott tűre (de nem eredeti acéltűre) gondolok.
Elvi alapon kizárnám, hogy egy mai technikával készült lejátszó minőségre vagy koptatás szempontjából rosszabb lenne, mint az öreg acéltűs.
Azt a passzív tölcséres érzést nem fogod hallani, én sem hallottam még soha élőben.
De minőségre elvileg attól csak jobb lehet az elektronikus hangosítás, megfelelő hangszedővel.
Kopás pedig a tűnyomás függvénye, amire mondhatnánk, hogy a keményebb gyémánt vagy ipari zafír jobban koptatja a lemezt, mint a lágyabb acéltű, ami maga is jobban hozzákopik a lemezhez.
Viszont egy korszerű hangszedő nem is igényel akkora tűnyomást, mint az öreg eszterga.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!