A HDMI zárlat megoldás?
"A HDMI zárlat megoldás?"
Az égvilágon semmire sem megoldás.
Ha még nem tettél tönkre semmit, akkor iktass be egy galvanikus leválasztót a TV koax. antennabemenetére.
A számítógép fémváza a hálózati védőfölddel van direkt összeköttetésben, a TV pedig a központi antennával.
Kettő között szokott lenni bizonyos feszültségkülönbség, ami rázhat is, szikrával is járhat.
Épp nemrég voltam egy helyen, ahol az FI-relét nyomta le azonnal. Beiktattam egy galvanikus leválasztót és kész, ennyi volt.
TV-szervizemben is előfordulnak ilyen esetek, hogy a HDMI-bemenet károsodik, holott a HDMI szabványosan úgy van definiálva, hogy hotplug-kompatibilis. Ennek bárki utána nézhet az angol dokumentációban, hadd ne keressem most elő.
Mégpedig azért, mert normális esetben bedugáskor először a külső fémrészek (shell) érintkezik, ami a két készüléket azonos potenciálra hozza. Az érzékeny bemeneteknek csak ezután szabad érintkezni, így elvileg nem is lehetne baja.
Nem véletlen, hogy a kérdező is többször eljátszotta ezt bizonyára, mint ahogy #3-ban említettem, ők is vígan dugdosták a HDMI-t. Ja, lenyomta az automatát (azt sem tudták, hogy az valójában FI-relé), próbálgassuk ismét!
Sok-sok próbálkozás után hívtak engem, a HDMI-nek láthatóan semmi baja nem lett.
Miért van, hogy néha mégis tönkremegy? Ebben két fő körülmény játszhat szerepet:
– Olcsó gagyi kábel, amiben a shell pofátlanul be sincs kötve. (Létező dolog, találkoztam ilyennel.)
– Aljzat spórolós kivitele, valami oknál fogva rosszul ér össze, rövid a GND-shell.
Volt például egy Samsung LCD, amihez valamikor én adtam a normális HDMI-kábelt. Később egy set top box probléma miatt a tulajdonos kihívta a T-Home emberét, aki elkezdett össze-vissza dugdosni, míg lehalt a HDMI. Ezután kínjában felrakott egy SCART-kábelt. Később a TV-t megvizsgáltam és kiderült, hogy halott a HDMI-bemenet. Ráadásul olyan bemenet volt, ami közvetlenül a TV processzorába vezetett, komplett alaplapcserével lehetett volna javítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!