Digitális multiméter milyen módon méri az áramerősséget?
Van egy nagyon kis ellenállású mérőellenállás (sönt), és az ezen eső feszültséget méri meg. Általában nincs biztosítva a nagyobb áramértékeken, mert a biztosíték ellenállása már befolyásol(hat)ja a mérést.
Ha szétszeded, a 10 amperes ellenállás például csak egy darab meghajtogatott vastag ellenálláshuzal.
10 amperre már elég 1 század ohm is, mert a rajta eső 100 mV már pontosan mérhető, és csak elfogadható mértékben fog melegedni az ellenállás.
Nem értem a kérdésedet.
Az ellenállás a műszer belsejében van. A közös pont banánhüvelye és az áramméréshez használt banánhüvely között. Ha egy izzó áramát akarod megmérni, akkor valahol megszakítod az áramkört, és bekötöd a műszert, mintha a műszer is vezeték lenne.
Az első válasz lepontozását nem értem. Egy átlagos multiméter így mér. Meg lehet nézni. És a nagyáramú rész nem szokott biztosítva lenni, rá is van írva a műszerre, hogy !Unfused! a megfelelő méréshatárhoz. Aki szerint ez nem így van, indokolja már meg, vagy az anyjába nyomkodja a piros mancsot.
Ez pontosan így van, ahogy az előttem szóló írta, az alapelv az ősidők óta ez és ez is marad.
Nyilván kicsi méréshatároknál még egyenáramú erősítőfokozatok is vannak közben, mire eljut a leosztott feszültség a régi jól bevált 7107-es áramkörig, ami a 3.5 digites műszerekben még mindmáig ugyanaz.
"És ez az ellenállás sorosan vagy párhuzamosan van bekötve a mérendő áramköri elemhez képest?"
Ampermérőt mindig sorosan iktatunk az áramkörbe, kisiskolás fizika.
Lényegileg egy vezetékben folyó áramot szeretnéd megmérni, ahhoz el kell vágni a vezetéket és beiktatni az ampermérőt.
Ezt az érzékeltetés kedvéért is írtam, illetve néha tényleg vágni kell, máskor nem, ahogy hozza a helyzet. (Lakatfogós műszer ezért is praktikus.)
"És a nagyáramú rész nem szokott biztosítva lenni, rá is van írva a műszerre, hogy !Unfused!"
"Nem szokott" enyhe túlzás, van sok olyan is, van biztosított is az igényesebb műszerek kategóriájában.
Jobb multiméterekhez csatlakoztatható áramerősség-mérő. Angolul current-clamp, magyarul nem tudom.
Így néz ki:
Ez az áram által indukált mágneses teret méri, és az áramerősséggel arányos feszültséget produkál a kimeneten. A multimétert feszültségmérő módba kell állítani hozzá.
"Angolul current-clamp, magyarul nem tudom."
Lakatfogó, ahogy már említettem az előzményben. Az olcsóbbak csak AC-t mérnek induktív úton, a drágábbak DC-t is, Hall-elemmel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!