Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Változó fordulatszámú motorral...

Változó fordulatszámú motorral aggregátor?

Figyelt kérdés

Adott egy belsőégésű motor, aminek a fordulatszáma direktben nem szabályozható, viszont elég magas (15-30000 1/min).

Ez hajtana egy szinkronmotort, ami egy egyenirányítóval már egyenáramot adna ki.

Erről kéne invereterrel összehozni a 230V/50Hz váltót.

A kérdés lényege, hogy mivel lehetne kibalanszolni a változó fordulatszámból származó egyenetlenségeket (feszültség, áramerősség, frekvencia, stb, hogy az invertert ne tegye tönkre).

Én arra gondoltam, hogy zselés akkut töltenék vele, és arról dolgozhatna az inverter, de nem találtam négy kiállásút, ahol függetlenül lehetne megoldani a töltést és a teljesítménylevételt. A másik baki, hogy jó lenne valami kicsi és könnyű megoldás, de kb 2 kW teljesítményig kéne jól működnie.

2018. júl. 11. 20:32
 1/2 anonim ***** válasza:

Lehet ma már kapni inverteres aggregátorokat is, ami hasonlóan működik:

3 fázisú szinkron generátor --> 6 diódás egyenirányító --> DC / AC szinuszos inverter.

Előnye, hogy a fordulatszám nem befolyásolja a kimenő frekvenciát, ezért alapjáraton vissza lehet venni takarékra, az inverter jobb, stabilabb szinuszt állít elő.

A generátor feszültsége a forgórész gerjesztésével szabályozható lenne, kivéve, ha a forgórész permanens mágnes, amit nem tudsz szabályozni.

Kismotorok hasonló generátoránál tirisztoros ráterheléssel gátolják a feszültség felfutását a töltési szint fölé, ami veszteséges eljárás, de ezeknek a generátoroknak elég nagy a belső ellenállása, bírják a pillanatnyi zárlatot is.

Soros feszültségstabilizátorral az a gond, hogy a bemenetén semmi nem gátolná ezt a bizonyos túlfeszültséget, amitől az áramkör tönkremenne.

2018. júl. 12. 09:38
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm a kimerítő választ
2018. júl. 20. 22:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!