Sziget üzemű napelem rendszerek megtérülési ideje?
Ha az ember a zöldek és a panelgyártók oldalait nézi, szinte hülye lenne nem befektetni egy ilyen rendszerbe. Ha a tényleges felhasználók tapasztalatait, már nem ilyen rózsás a helyzet.
A valóságban még termékdíj is terheli ezeket, ha kellően nagy a teljesítmény akkor elosztói díj is, tisztítás évente 1-2-szer (7000/félóra), karbantartás, akkucsere, inverter javítás és persze a 15-25 év garancia a napelemekre.
Nálunk a havi áramdíj 7000 Ft 3 tagú családra, tehát évente 84.000. Ez olyan 2100 KW/év. Ehhez egy 2 KW-os rendszert ajánlanak, aminek a kiépítése kompletten átadással együtt 950e Ft + termékdíj. Ez valamivel több, mint 11 év alatt térül meg 100% hatékonyság mellett, mínusz karbantartási költségek. A teljesítményveszteség 0,5-1%/év.
Papíron tehát a megtérülés 12 év, a gyakorlatban ugyanez mínusz a karbantartások költsége.
Mivel ezekre a garancia 2-3 évtizedes, arra is lehet számítani, hogy a cégek jogutód nélkül megszűnnek, mint a bútorgyártók esetében és nem lehet érvényesíteni semmit.
A rendszerre visszatöltés elhanyagolható, alacsony áron veszik meg és elvész a különadó miatt.
Jelen formájában a napelem a gazdagoknak való, mint az elektromos autók.
#1 Én már takarékos vagyok amennyire lehet, de nem is ez a kérdés.
A megtérülés viszonyítási alapja (számomra és itt ebben a kérdésben) az áram vételezése a hálózatban, annak az ára.
#2 sziget üzemben nincs visszatáplálás....
Ami miatt érdekes lenne a számomra az, hogy itt nálunk egyre gyakrabban van áramszünet és egyre tovább tart.
Legutóbb több napos. Kiolvad a fagyasztó, lehet kidobni mindent, dolgozni nem tudok, fűtés nem megy enélkül. Nem valami kellemes.
A normál visszatáplálós rendszerek meg éppen úgy lekapcsolnak áramszünet esetén, hiába van napelem a tetőn.
Amennyiben valaha visszajönne az ára, én még magamnak kapnék egy kis többletet a folyamatos áramellátással ez így akár vállalható is lenne a számomra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!