Egypólusú kapcsolót hogyan kössek rá hosszabbítóra, hogy aztán egy szivattyút tudjak vele ki-be kapcsolni?
Egy házi szivattyút szeretnék olyan módon működtetni, hogy egy hosszabbítóra kapcsolót kötve lehessen ki-be kapcsolni.A használni kívánt vezeték végére egy lengődugalj kerül(ide lesz bedugva a szivattyú vezetéke) a másikra egy dugvilla (ez megy a 220-ba)
itt a kapcsoló: [link]
A használt vezetékben mind a 3 szál fut (fázis,0,föld). A földet a kapcsoló hátoldalán található helyre kell bekötni elvileg, így a bejövő és a kimenő szálat is ide kötném.
Ezen kívül két csavar van, ahova kötni tudok.
A fázist illetve a 0-át milyen módon kössem be?Tehát van a bejövő (dugvilla felől) vezetéken egy 0 és egy fázis, valamint a továbbmenőn is (a dugalj felé).
Köszönöm a segítséget, ha kapnék egyértelmű választ, akkor megspórolnám a szakit.de hülyeséget nem akarok csinálni, ezért inkább kérdezek.
köszi a válaszokat
Ilyen kapcsolóval inkább sehogy se próbálkozz, nem arra való. Ez villanykapcsoló, amit falba szerelnek.
Ha mindenképp egypólusú kapcsolót használnál, keress olyat, ami nem fali változat.
(Példa: [link]
Ezt szépen beépítheted dobozba...
De akkor inkább kétpólusú kapcsoló...
Na mármost az 1pólusúval az a gond, hogy ha a dugvillát (a kapcsoló előtt) fordítva dugod be, akkor nem a fázist kapcsolja, így az eljut a szivattyúig... Ez nem épp szerencsés... Valamint veszélyes is!
Egyébként a kapcsoló mögött elhúznám a földet és a nullát, a fázist pedig a kapcsolóra kötném (be és kimenet), ha egypólusú a kapcsoló.
Kétpólusú kapcsoló esetében egyértelműen a fázist és a nullát kötném a kapcsolóra, had szakítsa meg mindkettőt, míg a föld a kapcsoló mögött továbbmenne... Így ha a dugvillát meg is fordítja az ember, akkor is biztos, hogy a fázis meg van szakítva egy lekapcsolás esetén.
Használj inkább 2pólusú kapcsolót!
A kapcsolós alzattal vigyázz!
Amit Szirty linkelt az jó: széles kapcsoló van benne, mindkét ágat szakítja.
Vannak ezek a jóárasítottabb vackok, amikbem fele ilyen széles a billenőkapcsoló, csak egy áramkört szakít. Jól megjártam ilyennel... kimértem melyik oldalt szakítja, most úgy van bedugva hogy a fázist szakítja meg, és senki nem dugdossa át máshova.
Kedves Miquel nevű felhasználó!
"Szerintem kérdező azt akarta megtudni, hogyan kösse be a kapcsolót úgy, hogy a szivattyútól távol is tudja vezérelni azt."
Valószínűleg minden válaszoló megértette a kérdező kérdését.
Azt hiszem a válaszokból egyértelműen kiderült, hogy jobb ha azt a kapcsolót SEHOGY nem köti be.
Ezzel együtt kapott alternatív válaszokat amelyek biztonságosabban alkalmazhatók és műszakilag korrektebbek, a célját pedig ugyanúgy eléri ezekkel.
Van-e ezzel valami probléma?
A porszívódon van kapcsoló?
És a kávéfőződön?
Na ugye...
16 A terhelés alatt megengedett a dugaszolást használni üzemi kapcsolás céljára. Ez a megoldás azonban értelmes ember számára természetesen rendkívül primitív, mintha a sebészeten érzéstelenítő injekció helyett kőbaltával vágnák fejbe a műtendő pacienst.
Egypólusú kapcsolót elvileg tilos a nullába kötni, így aztán dugaszolható berendezésnél ez egyenértékű a kétpólusú kapcsoló előírásával.
Motornál én nem alkalmaznék, hogy úgy mondjam, Mari néni spájzvilágítására készített kapcsolókat.
99 óta fórumozok, de a mai napig nem bírom elviselni, ha egyszerű mondatokat nem képesek értelmezni. Ját hol írtam azt, hogy primitív vagy? Az kétségtelen, hogy azt írtam, hogy a megoldás primitív.
Az is fura, hogy az én hozzászólásomra tetted személyessé a dolgot, mikor az előttem szóló gyakorlatilag pont ugyanazt írta, mint én (minden normális gyártmányon van kapcsoló), arra meg nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!