Hogy tudnám a signalall vezérelni a motort?
Van ez a motorom
itt levan minden írva de nincs olyan transistorom és nem is értem teljesen a bekötést(kezdő vagyok ezen a téren)
Van egy arduino unom és azzal azzal szeretném vezérelni. Van külső motorvezérlő ic-m, de az oldalon a signal miatt inkább azzal szeretném. Forog piros és fehérre kötve de az alsó két kábel rákötéése nélkül.
Valaki tudna segíteni a bekötésben?
Leírná egyszerűbben vagy tudnátok mondani valami könnyebb bekötést? Hogy menjen a signalon?
Sajnálom, ha tényleg ennyire érthetetlenül fogalmaztam. A lényeg, hogy van a motoron négy vezeték. Az oldalon az áll, hogy a piros vezeték 12V és a zöld, fehér a föld(gnd) és a sárga a signal.
Ha jól értem, akkor rákötöm a vezetékeket így egy tápra(esetemben pc tápegységre) és akkor a signal vezetékére tudok jelet küldeni tehát vezérelni a motort(fordulatszám).
De az oldalon lévő kapcsolási rajz hozzá túl bonyolult nekem kezdőnek ileltve olyan transistorom sincs amit leírt. Hogy tudnátok e egyszerűbb megoldást a jel adására arduino unoval. Tehát hogy tudnám vezérelni?
az sv az 5V
ahogy a kódból nézem valahogy úgy működhet, hogy 50% HIGH, 50% LOW, vagyis ha egyszer körbefordul a motor, a fordulat feléig LOW a másik fele alatt HIGH.
a kapcsolás meg azt csinálja, hogy ha a signal HIGH, akkor az arduino pin4-et lehúzza 0ra, mert zár a tranzisztor, ha pedig LOW, akkor a pin4 5V-on lesz. Gyakorlatilag invertálja a jelet.
Ez a kapcsolás azért kell, mert az Arduino pinen nem lehet több mint 5V, és a signal gondolom a piros vezetéken lévő fesz és 0 között mozog.
Ott a kód ctrl+c, ctrl+v
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!