Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Ha egy 12V 55AH akksirol...

Ha egy 12V 55AH akksirol uzemeltetek egy Invertert ami 230V 500 Wattot ad le akkor az akksirol levett aramot ki lehet igy szamolni vagy ez nem jo igy? 500:12:0,85

Figyelt kérdés

(az inverter 600W folyamatos terhelest bir, de a csatlakoztatott fogyasztok nem vesznek fel 500 Wattnal tobbet)

Az 500 az inverter leadott teljesitmenye, a 12 az akksi feszultsege es a 0,85 az inverter hatasfoka

Ami igy megkozelitoleg 49A

2018. febr. 22. 14:30
 1/10 Bubuka508 ***** válasza:
A 0,85-tel szoroznod kell, így a helyes eredmény kb. 35,42 A.
2018. febr. 22. 14:35
 2/10 Bubuka508 ***** válasza:
Bocsánat, összekevertem a felvett teljesítményt a leadottal, mégiscsak a te amperszámításod jó, de így egykettőre kinyírod az aksit.
2018. febr. 22. 14:47
 3/10 A kérdező kommentje:
Miért? (írd le pontosan az okát)
2018. febr. 22. 15:35
 4/10 Bubuka508 ***** válasza:
66%
Azért, mert egy 55 Ah-s akkumulátort tartósan csak a kapacitása tizedével, azaz max. 5,5 A-ral terhelhetsz (10 órán keresztül). Nagyobb terhelőáram tönkreteszi idő előtt. Különben sem sokra mész vele, ha 49 A-rel terheled, mert így egy óráig sem fogja tudni biztosítani az energiát, rögtön lemerül.
2018. febr. 22. 17:41
 5/10 anonim ***** válasza:
71%

Konkrétan nem igaz, amit bubuka írt.

Nem igaz, hogy csak a kapacitás tizedével lehet meríteni. Valamiért beleégett az emberek tudatába az egytized kapacitásnyi áram, pedig ez csak a 30-40 évvel ezelőtti NiCd akkukra volt igaz, _töltöőramra_, 0,1C-vel lehetett tölteni ezeket.

Egy ólomakkunak a kapacitását 20 órás kisütésre adják meg. Az 55Ah kapacitású akkud 2,75 amperrel merítve fogja leadni az 55 amperórát. De ettől még nem megy tönkre, ha nagyobb árammal merítik. Nem véletlenül adják meg a kisütési karakterisztikákat akár fél vagy egész kapacitásnyi kisütőáramra. Csak arra kell figyelni, hogy ne merítsd le az akkut 10,5 volt alá (nagy áramnál 10 volt a határ).

49 amperrel terhelve az 55 Ah kapacitású akkut, a kivehető kapacitás a névleges kapacitásnak kb. 60%-a, azaz 33Ah, a működési időt ezzel a kapacitással számolhatod.

Másrészt, a gépjármű indítóakkumulátorok nem erre a ciklikus üzemre lettek kitalálva. Erre a munkaakkumulátorok valók. Az indító akkuk 100-150 ciklus alatt tönkremennek (kapacitásuk a névleges kapacitás 60%-a alá csökken)

2018. febr. 22. 18:38
 6/10 A kérdező kommentje:
Rendben világos köszi. Én se használom még inverterrel ezt az akksit, jobban mondva használom de csak egy router van rajta mert ahol van ott nincs konnector és így kapóra jött. A rozer 9V 600ma tápegységről üzemel tehát nem terheli annyira se az akksit se az invertert. Na de mind1 ami fontosabb hogy akkor mi értelme van a nagy invertereknek amik 2 meg 4 kilowattosak folyamatos terhelésben akkor oda milyen akksi kell? Az én esetemnél persze nem éri meg lehúzni 500 Wattot az akksimról de akkor ez mikor éri meg? Vagy ilyen esetbe UPS kell?
2018. febr. 24. 12:21
 7/10 anonim ***** válasza:

Vagy nagyobb munkaakkuval vagy generátorról használva van értelme ekkora teljesítményű inverternek.

Az indítóakkuk egyszerűen nem erre valók.

2018. febr. 24. 12:30
 8/10 A kérdező kommentje:
Persze tudom, azért jöttem ide. A munkaakkumulátor alatt UPS-re gondolsz. Mert generátort nem akarok használni.
2018. febr. 25. 15:26
 9/10 anonim ***** válasza:
A munka akkumulátor alatt munka akkumulátorra gondolok.
2018. febr. 25. 15:33
 10/10 A kérdező kommentje:
Ja igen, megvan és akkor ez bírná a terhelésemet? Ahogy láttam értelmes áron 130AH de ez is csak nagyjából kétszer annyi ideig bírná. Ha nekem egy óra alatt levinné ezt azt autó akksit akkor ez se nagy segítség. Amúgy egyáltalán ekkora teljesítményt tud valami hordozni vagy csak a hálózati feszültség bírja és nincs értelme itt keresgélnem?
2018. febr. 25. 15:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!