Melyik a létező, kereskedelemben kapható LEGNAGYOBB SÁVSZÉLESSÉGŰ rádióvevő? Létezik olyan rádió, amin gyakorlatilag 0-tól pár száz MHz-ig bármilyen rádióvétel befogható?
Utolsó:
Megpróbálom leegyszerűsíteni a dolgot... tegyük hozzá, hogy én nem vagyok sem rádióamatőr, sem rádiótechnikus. Alapfogalmaim vannak a dolgokról, de próbálok tanulni. A szakmaiatlan megfogalmazások kijavítását köszönöm (a továbbiakban is).
Szóval... Pl. olyasmi készüléket keresek, ami ennek a tudásával bír (de ugyebár nem internetről megy):
Igaz, itt csak ~20 MHz-ig lehet felmenni... De ha többet nem nagyon bír venni/feldolgozni egy SDR képes készülék, de a nagyon alacsony tartományokat is befogja (mint a linkelt alkalmazás), azzal, nyilvánvalóan ha többet nem lehet, megelékszem. De persze, mint írtam, jó lenne, ha esetleg még a hagyományos, műsoros FM módú állomásokat is fogni lehetne vele... magyarán ha "csak zenét szeretnék hallgatni a rádióból", azt is tudjam. Úgymond "hallgatózásra" meg zenehallgatásra (pl. Neo-FM, Rádió11) is jó legyen. HA LEHET, és nem kegyetlenül drága.
És természetesen érdekel az is, hogy külön milyen antennát kell ezekhez (ha SDR-nél maradunk) beszerezni, hogy normálisan tudjon működni. Van olyan antenna, ami száz-többszáz MHz-et át tud fogni, vagy mind külön antenna kell az egyes tartományokhoz.
"1 kHz?
Az hangfrekvencia"
Meg az ULF sáv:
de ott - laikus szemszögből - nem sok érdekesség van. Földrengés-előrejelzésnél, magnetoszféra-vizsgálatnál használják, illetve a katonaság kísérletezett/kísérletezik vele.
Ennek a hullámsávnak (meg úgy általában a ~100 kHz alatti - ELF / SLF / ULF / VLF - sávoknak) a vételére ilyen szinten hangkártyát szoktak használni:
Amit linkeltél, az tulajdonképpen egy éppen rádióamatőr sávot vevő állomás a 14MHz-es sávban.
Itt vannak azok a rádióamatőr állomások, amelyek NETre tszik ki az eszközüket és hallhatod az éppen elérhető állomásokat, a használható sávokat, frekvenciákat és a telepítési helyüket QTH Locátor formájában. Pl. JN97NL és ott az állomás hívójele.
Ha tudod az egyes sávok felosztását, akkor tudsz keresni CW (morse) és SSB (beszéd) adásokat, de van digitális átvitel is.
Nekem lehetőségem van venni direktben ugyanazokat, amelyek ott éppen forgalmaznak, persze nem mind és persze a webről némi késéssel.
Ehhez a pesti oldal kb. legmagasabb helyén van többek között egy 40m hosszú sávokra hangolt antenna, enélkül semmi esélyem se lenne, vagy szerényebb antennával kevesebb a vétel lehetősége, de még úgy is élvezet vadászni.
Az (adó)vevő természetesen megy 3,5, 7, 14, 21, 28MHz-es sávban, de más antennával 144 és 440MHz-en is vannak lehetőségek.
Én tudom, hogy létezik extra alacsony frekvencia, használható is átvitelre, de a scanerek erre nem alkalmasak.
Erre gondoltam és nem akartam részletekbe belemenni, úgy véltem itt és most nem kell emlegetnem, bár kicsit megtévesztő lehettem.
"Én tudom, hogy létezik extra alacsony frekvencia, használható is átvitelre, de a scanerek erre nem alkalmasak."
Jó csak a kérdező tájékoztatása miatt egészítettem ki a leírtakat.
Kérdező: mivel minden eszköznek megvannak a fizikai korlátai olcsón nem fogsz olyat kapni, hogy minden frekvenciasávban, minden adót egyforma erősséggel, egy antennával olcsón fogni tudj. Különböző hullámsávokhoz különböző vevőegységek - az azokhoz csatolható konverterek - illetve különböző antennák szükségeltetnek.
Az antennáknál minél szélesebb sávot tud fogni, annak annál kisebb lesz a nyeresége; aminek meg nagy a nyeresége, az egy szűkebb frekvenciatartományban képes, ráadásul az még "szemellenzősen" irányított is lesz, így az adó irányába kell fordítani (lásd például a Yagi-antennát: [link] )
Szóval valamelyest kompromisszumot kell kötnöd és ki kell választanod, milyen adásokat akarsz fogni és ahhoz kell vevőberendezést/antennákat/egyéb kiegészítőket szerezni.
A rövidhullámú (HF) sáv - 3-30 MHz - azért érdekesebb, mert ott jobb a hullámterjedés, azt az amatőrrádiósok ( [link] használják nagytávolságú beszélgetéshez többféle módon. Ja meg ott a CB.
Az ultrarövid (VHF) - 30-300 MHz - sávban vannak az átlagos FM-rádióadók (87.5-108 MHz), a légiforgalmi frekvenciák, meg pár - 6, 4, 2 m-es - rádióamatőr sáv
A VHF-sávban - 300-3000 MHz - vannak a TV adók. Meg a GSM (900/1800/2100 MHz). Meg a PMR (446 MHz) - ez hasonló a CB-hez. Meg a Wifi/Zigbee/Bluetooth (2400 MHz). Meg a távirányítók (433/868 MHz). Meg a GPS (1575.42/1227.60 MHz). Meg a repülők "helyzetjelzője" az ADS-B (1090 MHz). Meg a BKK/MÁV/taxi/Mahart/gázművek/vízművek/...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!