Miért világít a LED ha a pozitív lába nincs bekötve csak én fogom?
Van egy 18650es aku töltőm és azt vettem észre hogy a mérőtű negatív felét rárakom akkor 3-3,6 volt feszültséget mutat, úgy hogy a piros mérőtű a levegőbe lóg, gondoltam kipróbálom egy LED diódával "kigyullad e".
A pozitív lábához hozzáérek vagy ha valami fémet teszek rá, akkor világítani kezd. Ez most mitől van, a levegőbe annyi áram átfolyhat hogy kivilágítja?
Mert a fázisceruza az még oké, de ez tudtommal nem alkot a földel zárt áramkört.
Üdv!
Ezt úgy hívják föld hurok, amennyiben a LEDet fogod. Ez azért lehetséges, mert a töltőben a primer és a szekunder áramkör között egy 1nF/2000V értékű kerámia kondenzátor van bekötve nagyfrekvenciás zavarszűrés céljából. Az, hogy a LED egy fémdarabbal is világít, azt meg az induktív csatolás okozza, ami azt jelenti, hogy a töltő rádiófrekvenciásan szennyezi a környezetét. Következésképp kapcsolóüzemű.
Az, hogy a multiméter nem képelt fel és nem mutat semmit, azt annak köszönheted, hogy a föld felé kellőképpen el voltál szigetelve.
Üdv.
tehát a primer oldalból egy kevés áram átszivárog a szekunder oldalra a kondenzátor miatt?
Elég pici a töltő úgyhogy valszeg kapcsoló üzemű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!