Koax kábelt használhatok ideiglenesen áramvezetőnek otthon?
A koxaiális kábel szigetelése 230 V-ra alkalmas, ami nem is csoda, miután ez nem egy nagy feszültség.
Nekem ilyen kábel volt kifeszítve a garázshoz, méghozzá a gyengébb minőségű, nem UV-álló fajta, 20 évig bírta, amikor elkezdett lerohadni a külső réteg.
Ezen ment a 230 V és az antennajel is, elbírta még az 1000 W-os porszívót is.
Sokan ezt el sem tudnák képzelni, holott az 50 Hz és 100 MHz-ek frekvenciában olyan távol esnek egymástól, hogy könnyen elválaszthatók és semmi zavart nem okoz.
Bizonyára sokan hallottak már arról egyébként is, hogy a 230 V-os hálózaton nagyfrekvenciás jeleket, Wifit is lehet továbbítani.
Az elválasztáshoz olyan biztonságos LC-szűrőegységet használtam a kábel mindkét végen, amit erre gyártottak, régi TV-ből szereltem ki. Ezek a régi TV-k a hálózattól nem leválasztatott tápegységgel működtek, vagyis belső a fémvázon rajta volt az egyenirányított 230 V. A koax. bemenetnél pedig LC-szűrő biztosította az életvédelmi elválasztást, megfelelő minőségű kondenzátorokkal.
Tehát így megoldottam, hogy a belső ér a fázis, külső a nulla, a nagyfrekvenciát szintén a belső éren továbbítottam, a szakma szabályai szerint bekötött LC leválasztószűrő útján.
Természetesen azt aláírom, hogy a koaxiális kábel erősáramú alkalmazása semmiféle szakma szabályainak nem felel meg, sőt nagyon szakszerűtlen és tiltott alkalmazás. Hogy miért közösítettem egy kábelben a két funkciót, annak volt még bizonyos egyedi indoka, amit viszont nem kívánok részletezni.
Írásom kizárólag elméletinek szántam, technikai érdekességnek. Gyakorlati megvalósítását senkinek nem ajánlom, sőt ellenjavallott, veszélyes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!