Lehet egy alapból Linuxos oprendszerü laptopra más operációsrendszert tenni? Ha igen hogyan?
Természetesen lehet, de miért kéne? :-)
Hacsak nem egy jobb Linuxot akarsz feltenni, például az Ubuntut. Egyébként azon kívül, hogy be kell állítani a BIOS-ban, hogy CD-ről bootoljon nem kell mást tenni, ha CD-n van az operációs rendszer telepítője. Az Ubuntut azonban nemcsak CD-ről, hanem akár Pendriveról is lehet telepíteni. Ilyenkor azt kell megadni elsőként bootolásra. Windowssal kár lenne elrontani egy szép új laptopot! :-)
Naná hogy lehet.Nem a gépen mulik,a mostani Mac-re is lehet wint tenni.Más oprendszer felrakása egyszerü dolog,elméletileg!A gyakorlat sokszor azért megszivatja az embert.Kezdjük azzal ha pl ez egy netbook akkor nincsen benne CD vagy DVD.Akkor kell külsö CD/DVD vagy olyan oprendszer ami pendrive-röl is telepithetö.Ami nagyobb gond az a driverek!Mielött belefognál az oprendszer cseréjébe töltsd le az összes drivert ahoz az oprendszerhez amit fel akarsz rakni.Ez lehet nem lesz egyszerü mert több olyan notebook van amit csak linuxal forgalmaznak ezért a gyári oldalon a tipusszámra csak linuxos drivereket ad.Én pl egy Dell inspironnal szivtam igy.Sok utánajárásnak köszönhetöen derült ki hogy az egyik Dell Latitude driverei jó hozzá XPhez.Na nyugtasson meg a Win7 automatikus driver letöltései sem,van hogy az sem talál drivert egy-egy eszközhöz.A másik nagy probléma XP esetén a SATA mód.Ha ezt ki lehet kapcsolni a BIOSban akkor nyertél,ha nem akkor szivás van,akkor marad a Nite-al szerkesztett XP készítése.Win 7 esetén ez nem áll fent,annak nem okoz problémát az only sata.
Lényeg a lényeg ami asztali PCn egyszerü azzal egy Netbook/notebook-on sokszor napokat szivhat az ember.
Ha irsz egy pontos gyártót és tipust akkor többet tudok segíteni
"Vista chip-készlet" ez jó! :D
Chipset az gyártó szerint van,nem oprendszer szerint Intel,AMD,Nvidia,VIA,SIS a legelterjedtebbek.Az elöbb irtam hogy sok gyártó alapban csak egy oprendszerhez való drivert ad egy bizonyos termékhez mert csak azzal forgalmazza! Sokszor ugyan azzal a chipsettel és stb eszközzel készítenek más tipust is,amihez létezik XP és Win7 driver is ami jó ahoz a géphez.Ezt megtalálni nem egyszerü,én legtöbbször csak külföldi forumokból tudtam meg hogy melyik géphez milyen más driver jó.
Persze van olyan hogy egy-egy eszközhöz nincsen win7 driver de nagyon sokhoz létezik.Sajnos egy laptop nem olyan hogy leszeden az oldallapot és leolvasom a chip számát,igy elég macerás a dolog,de nem lehetetlen!
Irjatok márkát és tipust,meglátom mit tehetek
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!