Fogyasztásmérő, házilag Arduinoval?
Hello!
Tervezek építeni egy Arduinos fogyasztásmérőt. Az áram mérérsét megoldottam egy Hall-szenzoros IC-vel
Feszültséget hogy lehetne a legegyszerűbben megmérni? Én 3 irányban indultam el:
1. feszültségosztóval lecsökkenteni, ezt átalakítanám op-amp-pal 0 és 4V között lévő sinusszá, ami menne az arduinoba
2. transzformátorral lecsökkenteni és aztán úgy, mint az előző. a transzformátort párhuzamosan kötném a fogyasztóhoz, ha van fogyasztás relével rákapcsolom, ha nincs x ideig akkor lekapcsolom, hogy ne legyen felesleges fogyasztás.
3. feszültséget lecsökkentem, izolálom az arduino optocouplerrel. ami a pozitív részen lenne 5Von és az arduinoban számolnám a sinust, előre megadott amplitúdó alapján. Nem pontos, de így nem juthat 230V az arduinohoz.
A harmadikat nem nagyon akarom, a pontatlansága miatt, de ha már átgondoltam, akkor leírom.
Melyik a jobb? Ellenállás, vagy transzformátor? Nem tudom megmérni, hogy a transzformátor mennyit fogyaszt, csak multiméterem van, az meg ugye erre nem jó. Ellenállás mennyire lenne pontos, mert max 1-2 mA folyhat át rajta, hogy ne nagyon melegedjenek, de lehet hogy így "zajos" lenne a kimenet.
Most hogy így leírtam, a transzformátor relével tűnik a legjobbnak, de várom az ötleteket.
" Nem tudom megmérni, hogy a transzformátor mennyit fogyaszt, csak multiméterem van, az meg ugye erre nem jó."
P=U*I
szóval megmérem a feszültséget, 230V
megmérem az áramot, legyen mondjuk 500mA(nem mértem meg)
akkor most 115W-ot fogyaszt és tűzforró lesz? :)
transzformátoron az áram nincs fázisban a feszültséggel, elvileg 0 a fogyasztása. Nem tudod multiméterrel megnézni, hogy mennyi a fázis eltolása.
De azért megpróbáltad
" A kérdező kommentje:
szóval megmérem a feszültséget, 230V
megmérem az áramot, legyen mondjuk 500mA(nem mértem meg)
akkor most 115W-ot fogyaszt és tűzforró lesz? :) "
-Hamar rátapintottál a lényegre.
"transzformátoron az áram nincs fázisban a feszültséggel, elvileg 0 a fogyasztása."
-Ja, és gyakorlatilag ha megterheled a szekunder oldalát, akkor a primer oldalon mi történik a fogyasztással?
" Nem tudod multiméterrel megnézni, hogy mennyi a fázis eltolása. "
-Nem is azt kell megmérned. Elég ha az áramot megméred, és a feszültséget.
Az, hogy ez 90%-os pontosságban adja az eredményt, az nem érdekes.
Tehát ha 230V 1A a példa, akkor 230W lesz az elméleti fogyasztás, de nem kell aggódnod amiatt hogy valójában 220 vagy 240 az eredmény.
De azért megpróbáltad
P=UxIxcos FI
Ezzel a módszerrel csak látszólagos teljesítményt tudsz mérni.
Ehhez megfelelő műszer kell. Meglepődnék, ha nem lenne arduinóhoz illeszthető teljesítmény mérő készülék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!