Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Létezik olyan váltókapcsolás...

Létezik olyan váltókapcsolás amibe a nullát is be kell kötni?

Figyelt kérdés
A minap azzal szembesültem hogy van két kapcsoló amik elméletileg valamikor alternatívban működtek, de ha az egyiket felkapcsolod akkor verte az automatát. Mind a kettő felett egy dugalj volt és onnan volt lehozva a fázis meg a nulla is a kapcsolókba + az elmenő lámpaszál. Na most az alter kapcsoláshoz betáp fázis kell, 2 játszó ami összeköti a két kapcsolót, és az elmenő lámpaszál. Tehát elméletileg ez így nem működhetett soha alterként. Valakinek van e hasonló tapasztalata ilyesmivel?
2017. dec. 28. 08:59
 1/8 anonim ***** válasza:
Ez egyértelmű kontárkodás. A készítőnek fogalma sem volt az alternatív kapcsolásról. Természetesen ide nem kell nulla, az a lámpa elmenő szálába kell. Ennél sokkal kacifántosabb bekötéseket is láttam már, elképesztő, hogy a kontárok mit meg tudnak (illetve nem tudnak) megcsinálni. Egyszer udvaroltam egy elvált asszonynak, aki panaszkodott, hogy a volt férje csinált egy olyat, hogy megtoldotta az egyik hosszabbítót, mert rövid volt. Azóta valami nem jó. Szétbontottam a szigszalagos gombócot és azt láttam, hogy mind a 6 szál (3 menő, 3 jövő) egybe volt sodorva!!!
2017. dec. 28. 09:20
 2/8 A kérdező kommentje:
Nem semmi hogy mik vannak. Én is sok mindent láttam már pályafutásom során de ilyet még nem hogy nulla is be van hozva az alterba. Még olyanokon gondolkodtam hogy egyszer a fázist szakítja meg majd a nullát, vagy esetleg soros kapcsolás van a dugaljnál. De lerajzoltam és sehogy sem jó. Valahogy mindig találkozni fog a fázis nulla ami zárlatot okoz vagy nem működik a dolog.
2017. dec. 28. 09:50
 3/8 Szirty ***** válasza:
100%

Gondolom nálad így volt bekötve:

[link]

Ilyenkor mindkét alternatív kapcsoló kap egy nullát és egy fázist (ahogy a rajzon látható).

Működik, de szabálytalan bekötés!

Így kell(ett volna) bekötni:

[link]

2017. dec. 28. 10:53
 4/8 anonim ***** válasza:
0%
Igen, a normális váltókapcsolásban a nulla is bele van kötve. Ugyanis csak akkor ég az égő, ha fázist és nullát kap.
2017. dec. 28. 11:59
 5/8 A kérdező kommentje:
Utolsó nem mondod?! De a nullát azt megkapja közvetlen a dobozból
2017. dec. 28. 12:21
 6/8 anonim ***** válasza:

#4 te még az életben nem láttál normális váltókapcsolást

a nulla a fogyasztóra megy, a fázist kapcsoltan kapja az egyik alternatív kapcsoló közös pontjáról, a kismegszakítóról a fázis a másik alternatív kapcsoló közös pontjára megy. A két alternatív kapcsoló váltóérintkezői között van egy-egy vezeték, és ezt a két vezetéket bekötheted közben tetszőleges számú keresztkapcsolóba, így akárhány helyről kapcsolható lámpád lesz.

2017. dec. 28. 15:00
 7/8 A kérdező kommentje:
Megnéztem a rajzot elvben működik a dolog csak így egyszer a nulla lesz megszakítva ami kicsit veszélyes
2017. dec. 28. 15:25
 8/8 Szirty ***** válasza:
:-)
2017. dec. 28. 16:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!