Hogy tudom kiszámolni hogy egy adott nagyságú árammennyiséghez pl. : 4.5V -hoz hány ohm-os ellenállást kell kötni hogy hogy pl. : 3.4V legyen?
Színenként szabályoznád, egyszerre minden leden?
Mindenképpen kellene az az adat, hogy mekkora áram kell egynek a maximális fényerőhöz.
Itt van egy, amiről van ott valami adat is.
A képek között az adatlapján azt írja, hogy 20mA volt az áram a tesztelés során. Tehát 0,02 A. A max feszültség 2,4V. Ebből már ki lehet indulni. A dióda ellenállása: (U/I)2,4:0,02=120 ohm
Ha 4,5V-ról akarjuk működtetni, akkor ahhoz hogy 0,02A folyhasson: 4,5:0,02=226 ohm össz ellenállás jön ki, tehát kb egy 100 ohmost kell a diódával sorba kötni.
A dióda ellenállása persze nem fix és ezek csak hozzávetőleges értékek, de a nagyságrend már megvan. Én úgy csinálnám, hogy lenne egy fix 100ohmos és egy potméter, abból még az 1kohm sem kell talán, lehet elég a 470ohm. Azzal lehetne lejjebb venni a maximumnál. ez persze 3-szor, színenként.
Remélem nem néztem el valamit, régen számolgattam már ilyesmit. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!