Lávalámpa ha eltörik, lehet belőle károm? Mármint az egészségemre nézve?
Szia!
A folyadék általában víz, amit színeznek. Ami a "láva" az nem más mint szén-tetrakloriddal kevert viasz.(wikipedia)
A víz nem nagyon tud büdös lenni, gondolom azonnal feltakarítottál. A viasznak biztos nincs egy kellemes szaga, de mivel a lávalámpa ha nincs bekapcsolva akkor ez a viasz egy nagy maszlagként pihen alul, így lényegében, ha eltört azt egyben ahogy van kitudtad dobni, szóval gyanítom ugyancsak nem az a büdös...
Ha nem ettél a viaszból s nem is kortyoltál bele a folyadékba, akkor biztos, hogy nem káros az egészségedre.
Sajnos a szag nem jött ki így elég drasztikusan tudtam eltüntetni. 2 óráig suvikszoltuk, de maradt a szag. Sajnos a padlószőnyeg egy darabja hiányzik. Teljesen ki kell cserélni. Ezt csak azért írtam le, hogy aki hasonlóan jár tudja hogy mit kell tenni.:S még ha igen érdekes is a megoldás. Próbáltuk mosószeres vízzel, szőnyegtisztítóval, forró vizes ronggyal ami elég jól sikerült mert a viaszt feloldotta így egy kefe hátoldalával azt fel tudtuk kaparni. A szag maradt.
Neked nagyon köszönöm a válaszod, és segítséged. Most már megnyugodtam.
Viasz eltüntetése egyszerű, csak egy forró vasaló kell, hozzá és itatóspapír, vagy jó "nedvszívó" rongy.
Ha a szőnyegre, szövetbútorra ment az olvadt viasz, akkor -ha lehet- alá, és fölé is teszel itatóst,rongyot vagy újságot ( bár ez néha foltot hagyhat, de ezt utána könnyű kiszedni), és felmelegített vasalóval elkezded vasalni, vagyis melegíteni a felületet. Ha az itatós átázott, de még van viasz, új papírral ismételd meg a műveletet.
A hőfok beállításakor arra azért figyeljetek, hogy max. 75-80 c°-os legyen a vasaló, különben a műszál alapú szőnyeg megolvadhat, összeugorhat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!