Mert a napfény baromi nagy energiát tartalmaz.
1 m^2-re kb 1000W jut. Azonkívül a napelem nem a
teljes fényspektrumot hasznosítja, csak egy szűk
tartományt. Azonfelül a hatásfokuk 10-20% között
van (a mostani napelemeknek).
Tehát van egy lámpád, ami nagyon kis teljesítményt
nyújt (ha bevilágítasz egy 4x4-es, 3m magas szobát
egy hagyományos, 60W-os izzóval, akkor 1m^2-re ke-
vesebb mint 1W jut!), így nem fogsz tudni tölteni.
Ebből a 1W-ból te pártíz, esetleg száz mW-ot tudsz
kinyerni egy 1m^2 felületű napelemmel.
Napelemes számológép mW teljesítménnyel működik,
így erős, közeli lámpafény esetén esélyes, hogy
működik, de nagyobb energiaszükségletű dolognál
ez esélytelen.
LED még a "mezei izzónál" is kevesebb teljesítményt
ad le. Adott egy 10W-os LED. A teljesítmény nagy része
hővé alakul, a maradékból lesz fény, ami végülis ener-
gia. Tehát ha egy 10W-os LED teljes fényét, ami legyen
2W (a maradék 8W hőként jelenik meg) fókuszáltan,
irányítottan befognád (napelemnél az sem mindegy, milyen
szögben éri a fénysugár), akkor a 2W max 20%-át, kapnád
egy 1m^2 felületű napelemmel. Tehát max 200mW. Veszte-
ség veszteség hátán.
Egy energiatakarékos visszajelző led teljesítménye
1mW alatti. Jóhogy világít. Viszont 5V esetén egy 1A
töltés 5W energiát igényel.
Szóval a javaslatom az, hogy dugd a powerbankot a 220-ra,
azzal feltölt gyorsan, nappal próbáld napelemmel tölteni.
Persze, úgy töltöm majd a microUSB csatival, de poénnak vettem sosem volt napelemem, ez is egy tenyérnyi méretű, szóval csak kíváncsi voltam mit tud, ráadásul ősz van, felhők, eső, úgyhogy legközelebb tavasszal tudom tesztelni :D
Viszont a LED izzóhoz egy szó.
Én úgy tudtam, hogy a régi hagyományos izzóknál ment el nagyon sok hőenergia, 40%, meg sem lehetett fogni a körteizzót amíg le nem hűlt.
Mivel a LED izzókat nagyjából meg lehet üzem közben is fogni, így azt gondoltam, ezeknél már nem megy el ennyi energia hőveszteségnek. Ez a 80% nem túlzó egy kicsit?
Illetve nem pont ez a LED izzók előnye a hagyományossal szemben, hogy nem veszik el az energia hő formájában olyan drasztikusan?
Azt amúgy már tapasztaltam, hogy a LED izzók tompább fényt adnak, mint a régiek, de cserében spórolnak nem kevés pénzt a villanyszámlán.
1. A napelemes +töltést arra találták ki, ha Te a sivatagban, vagy 'erdei iskolában' sátorozol... akkor is feltölthesd a P.bankot, hogy feltölthesd a telefonod, hogy tudjál telefonálni, feltéve, ha van térerőd... és időnként a nap is kisüt (mert csak ott hatékony).
2. Az régi izzó-lámpa és LED lámpa közti különbség:
Izzó -> ~95% hő + ~5% fény energia. (jól lehetett fűteni vele, lásd: infra-rubin lámpa)
LED -> ~70% hő + ~30% fény e. ami azt jelenti, ~6x jobb hatásfok. Ezért írják (mostanában) a LED lámpák dobozára = pl. 6W-osra, hogy ~40W -os hagyományosnak felel meg. (9W-> ~60W, 12W-> ~75W, stb) Azért a mostani 9, 12, 15W-os LED lámpák már sokszor nem bordázottak, ezért igen forró (60-80Cfok) tud lenni a külsejük. Ez azért van, hogy minél melegebben tartsa a LED chip-eket (+elektronikát), nehogy véletlenül 50 000 órát kibírjanak. (A LED halála, ha 70-80 fok felett üzemel.) Ha 50e óra lenne az élettartama, akkor kb. 6 évenként kellene cseréni (24 órás üzemet alapul véve) ... az meg nem cél manapság, túl ritka vásárlás, mint tudjuk. (Egyébként is elavul ~1 év alatt) Bocsánat, de "fogyasztói társadalomban" élünk. Úgyhogy tessenek fogyasztani!
Részben mert a napelemek nem a teljes spektrumra készülnek hanem egy egy adott frekvencia sávra, illetve szoktak olyat hogy egymás fölé rétegeznek több különböző frekvenciára működő napelemet hogy növeljék az egész hatékonyságát. A 20%-ot így sem haladja meg a kereskedelmi forgalomban kapható napelemek egyike sem.
Mindebből adódik hogy a lámpádnak amivel rávilágítasz egyrészt az energiasűrűsége is valószínű kevés (azaz nem sugároz elegendő energiát).
Másrészt nem feltétlenül esik egybe a kisugárzás frekvencia tartománya a napelem hasznosító képességének tartományával, azaz a nap sugárzására "méretezték" nem a te lámpádéra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!