Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » A hangerő nem egyenesen...

A hangerő nem egyenesen arányos a W számmal?

Figyelt kérdés

Feltettem a kocsira egy második szirénát is, az is egy az egyben ugyan olyan, mint az első ( 100W / 11 Ohm), de igazából nem érzékelem h annyival hangosabb lenne.

Hogy van ez? csak éppen X % a különbség, hiába dupla a teljesítmény?

(az 1 db sokszor nem elég nagy forgalomban, azért gondoltam h kipróbálom a duplát, de így max arra jó, hogy két külön irányba lehet irányítani a hangsugárzót)

2017. szept. 29. 19:14
 1/8 anonim ***** válasza:

Logaritmikus nem egyenesen arányos

[link]

2017. szept. 29. 19:26
 2/8 A kérdező kommentje:

de a decibel az a hangnyomás, nem? oké, van köze hozzá, de nem konkrétan a hangerőt jelenti, ahogy én tudom.

bár fene tudja ... gyári olyan szirénát is néztem, amelyik eleve gyárilag készül dupla teljesítménnyel, és meglepő, hogy ott is alig pár decibel a különbség

2017. szept. 29. 22:55
 3/8 anonim ***** válasza:

Nem meglepő, hanem a decibel definiciójából következik.

100W és 200W között 3 dB a különbség, de ugyanúgy 3 dB a különbség fél W és 1W között is.

A két teljesítmény arányának tízes alapú logaritmusának tízszerese a decibel, ha nem teljesítmények, hanem feszültségek arányát nézed, akkor a két feszültség arányának tízes alapú logaritmusának hússzorosa a dB viszonyszám.

Szóval a 2 darab 100 W teljesítményű sziréna együtt csak 3 dB-el több, mint egy. Amit a fül épp csak hangosabbnak hall.

2017. szept. 30. 17:30
 4/8 A kérdező kommentje:
azért sok kutakodás után találtam egy olyan angol gyártót, akinek a normál, szabvány szirénája 100 W-os és 108 dB, de a 200 W-os kivitele 119-121 dB közöttinek írja ... aztán hogy igaz-e nemtom, de remélem, mert drága egy darab (mármint drágább, mint 2 db 100 W-os külön)
2017. okt. 1. 06:20
 5/8 A kérdező kommentje:

de azért itt hangnyomás és hangerő körül sztem van némi kavarodás, továbbra se gondolom egyenlőnek a kettőt.

ugye egy kis gagyi 5 centis riasztós szirénáról is állítják h 108 dB-t tud, aztán mégse ugyanaz, valahogy hiányzik az az átható erő, ami egy ilyen mentős szirénánál szinte megremegteti a testedet is ...

2017. okt. 1. 06:50
 6/8 anonim ***** válasza:

Milyen frekvencián?

Ha nem ham szélessávú, csak magassugárzó, akkor nem kell nagy méret.

2017. okt. 1. 19:56
 7/8 A kérdező kommentje:

sajnos nem tudom milyen a ham szélessávú, de hát azért brutális a hangja. úgy értem h egy kis autóriasztóra is képesek ugyanazt DFECIBELT RÁÍRNI, DE AZÉRT méGSE MINDEGHY H MELYIK ELÉ ÁLLOK, MERT a mentőst nem bírom befogott fülek nélkül , a kis autós sziréna meg ahhoz képest éppen csak ciripel...

a frekvenciát gondolom pont úgy méretezik h a legérzékenyebb legyen az emberi fülnek, de ilyen adataim nincsenek sajnos,.

2017. okt. 3. 21:20
 8/8 A kérdező kommentje:
2017. okt. 3. 21:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!