Az normalis ha lekapcsolom a kismegszakitot es az egyik rakotott dugaljon 40 Voltot lehet merni? Ha fel van kapcsolva akkor normalisan 230 V
A multiméternek nagyon nagy (több tíz megaohm) a belső ellenállása. Ha egy másik áramkör vezetéke csak pár méteren keresztül párhuzamosan megy a lekapcsolt áramkörrel, kapacitív úton már simán lehet rajta ennyi.
De az is lehet, hogy egy bedugott, de amúgy kikapcsolt készülék kapcsoló előtti zavarszűrő kondenzátora maradt feltöltve.
Nem indukció, hanem kapacitív.
A levegő permeabilitása meglehetósen kevés. Viszont a a kapacitás jelentős.
Egy átlagos kábelnek (MTK például) méterenként 100 pF körüli a kapacitása. Egy védőcsőben két vezeték között sem sokkal nagyobb a távolság, számolhatunk 20-30 pF/m kapacitással. Ha csak 20 méter hosszan mennek párhuzamosan, legyen a kapacitás 250 pF. 50 Hz frekin a látszólagos ellenállása kb. 13 Mohm. Mivel ez a kapacitás a nulla felé is megvan, ez egy feszültségosztó lesz, ami terheletlenül beáll kb. 115 voltra. Ha ezt megterheljük a multiméter 10 Mohm ellenállásával, akkor elvileg a feszültség 68 V lenne. A valós érték azért 40V, mert nem tudtam pontosan megtippelni a kapacitást.
Egyet ertek ezzel is, de mi van ha nem csak 1 szett vezetek fut a csoben, akkor toredekenek kellene lenni ugye? Ezert irtam, illetve a vezetok 99% hogy osszetekerednek egymas korul is, megha a menetszamot tekinthetjuk 1 nek akkor ervenyesul az indukcio. Szerintem mind ket hatas reszt vesz, ergo koszonom hogy felhivtad a figyelmemet.
En MM 3 eres sodrony falkabellel dolgozok rengeteget, nem csobe, csak egymas mellett huzva(konnyuszerkezetes hazak Ausztralia) es kepes a villagitas(LED) fenyt kiadni amikor egy egy nagyobb fogyasztot bekapcsolnak, ergo az aramerosseghez kotheto, ami pedig magahoz az indukciohoz. Ezert irtam, mert ezt tapasztaltam. Egy csomo toronyhaz epitesenel igen is figyelnek erre a hatasra, hiszen a torpefeszultsegu szolgaltatasok szegregalasa kotelezo. A masik problema a PE vezeto feszultseg meguszasa, hosszabb tavon, eleg komoly gondot jelent, de egy masik tema.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!