Ellenállás huzalnál hogyan tudom kiszámolni, hogy mikor lesz forró a drót?
Annyi van ráírva, hogy 1 méternek 5 ohm az ellenállása.
De ebből gyakorlatilag semmire sem jövök rá.
0,5 mm az átmérő.
Ennyiből sehogy.
Ehhez kéne tudni többek között a hűtőközeg jellemzőit, a rákapcsolt feszültséget, a huzal hőkapacitását, stb.
Meg amúgy mit jelent az, hogy "forró"?
Leginkább kísérletezéssel tudod ezt kitapasztalni.
1. Pont azért a kérdés, mert nem tudom, hogy mennyi feszt adjak rá.
2. Az a baj, hogy valaki csak annyit tudott amit itt írtam.
Segítséget kért, hogy milyen tápegységet vegyen, ami majdnem felizzítja a drótot, de nem égeti szét.
De akkor ezek szerint ezt nem lehet kiszámolni.
Fel lehet rá írni egy bonyolult differenciálegyenletet, csak nagyon sok kezdeti feltételt kell ismerni hozzá, hogy meg tudd oldani.
Amúgy:
Először is nem ártana tudni, hogy mi a célja ezzel.
De egyébként ezt úgy célszerű kimérni, hogy szerez egy pontosan állítható feszforrást és egy pontos hőmérőt. És akkor lassan növeli a feszt és közben kivárja az egyensúlyi hőmérséklet beállását. Bár a mikor kérdésre így nem kap választ, csak a feszültségre. Ahhoz a kívánt hőmérséklethez tartozó feszültségen kell megismételni a kísérletet a kezdőállapotból.
Ilyenkor az átfolyó áramra kell méretezni ha fontos neki a hőmérséklet.
Ahogy írták, azért az sem mindegy mi a célja vele és mekkora munkahosszra van szükség.
Akkor lesz forró, amikor elég nagy áram folyik át rajta.
Ahogy írták ki kell próbálni.
Végy egy métert és indulj 5V-tól fokozatosan emeld a feszt és figyeld a hőmérsékletét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!