Nagy teljesítményű LED (Power LED) használatakor milyen hűtőborda szükséges?
Egy 5W-os LED-et szeretnék üzemeltetni, amihez hűtés szükséges. Ugyanakkor fontos lenne, hogy minél kisebb legyen.
Egyelőre csak az Ebay-on néztem szét, elvileg létezik ilyen 20 mm széles, hatágú fémlapka ("star heatsink"), amire rá lehet forrasztani a LED-et. Az alakja és a mérete kiváló lenne, de nem tudom, elbír-e a LED-del, illetve felmerült, hogy ez nem is hűtőborda, hanem azt ezen keresztül lehet hozzákapcsolni.
Segítene valaki, aki jártasabb ebben a témában? Köszönöm előre is!
UI.: Csatoltam egy linket a "star heatsink"-ről:
Jól gondolod. A hűtőcsillag csak arra való, hogy ezzel rögzítsd a bordára a LEDet.
Kicsit keresgélsz még és tömérdek bordát találsz majd ebay-en.
Még annyit javasolnék, hogy ne az 5W-os csippel próbálkozz, hanem inkább 5db 1W-ossal. Mivel a tokozásuk ugyanakkora, az 1W-osok hője kevesebb, könnyebb hűvösen tartani.
Az 1W-osat megnéztem hőkamerával: kb.5*5*1 cm-es PCtápból kiszerelt bordát kb. 20 fokkal fűtött meg (azaz 22 fokos szobában az asztalon 43 fokra melegedett). A Ledek maghőmérsékletét 60 fok alatt érdemes tartani.
Köszönöm!
A helyzet az, hogy mint említettem kis helyen lenne rá szükség, egy 20-25 mm átmérőjű csőben kellene elférnie, de ez így sajnos esélytelen.
Ez nekem is eszembe jutott már, nem tudom, elég lenne-e. Egyik végén kúposan összemegy, a másik végén kissé kiszélesedik. Teljes hossza 30-35 mm, falvastagsága 1 mm, külső átmérője kb. 25 mm, anyaga pedig vörösréz lenne.
Szerintem nem lenne elég, de nem tudom. Ön
Hopp, az utolsó mondat lemaradt...
Ön szerint?
Húha. 35mm hosszú cső, 20mm-es átmérővel. Ez sehogy sem lesz elég a5 5W-o csipp hűtésére. Egyszerűen túl kicsi a felület és a hőátadást is nehéz megoldani.
Csak a nagyságrend érzékeltetésére, én kb. ekkora bordát használnék az 5W-os ledhez:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!