Hogyan tudom megnézni, hogy egy fogyasztónak hány amperes áramfelvétele van? (Van multiméterem)
Van egy 600W-os inverterem amit egy 12V-os 60 Ah-s munkaakkumulátorra kötnék.
Konkrétan arra lennék kíváncsi, hogy az inverter bekapcsolva, rajta valamilyen fogyasztóval (aminek fogyasztása tegyük fel jelen esetben konstans, mondjuk 100W) mennyi idő alatt húzna le egy 60 Ah-s akksit?
Van egy multiméterem amivel tudnék méregetni, csak sajnos nem tudom, hogy pontosan hogyan kellene megmérni, kiszámolni.
Egyszerűen sorbakötöd árammérő üzemmódban.
Azonban vigyázz, a kommersz multiméterek 10A-ig mérnek.
600W esetén meg már 50A az áramfelvétel 12V-on.
Már ennyiből is ki lehet számolni, hogy mikor fog lemerülni az akkumulátor.
Ha a fogyasztó teljesítménye 100W, akkor:
100W/12V=8.33A
Ha az inverter hatásfoka 85%, akkor:
8.33A*(100%/85%)=9.8A
Ha az akkumulátor elektromos töltése 60Ah, akkor:
60Ah/9.8A=6.12h
Szóval az akkumulátor 6.12 óra alatt fog lemerülni.
Amúgy az inverter magától ki fog kapcsolni, ha az akkumulátor feszültsége 10V alá csökken.
Jó lesz az 5 órának is. Az akkuk kapacitását 20 órás lemerítésre adják meg, C/20 kisütöáramnál (3A) tudja a 60 Ah-t. Minden más, nagyobb kisütőáramnál nem működik a matek, hanem annyi jön ki belőle, amennyit a gyártó megad.
Kerestem egy 12V 60Ah zselés munkaakkut (napelemhez és kerekesszékekhez ajánlja a gyártó), és az adatapon található táblázatban cellánként 1,7 voltig merítve 9,9 amperre ad meg 5 óra üzemidőt.
Mivel itt nem 9,9 csak 9,8 amperről van szó, pár perccel tovább fog működni mint 5 óra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!