Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Egy háromfázisú vezetékben a...

Egy háromfázisú vezetékben a kék a földelés?

Figyelt kérdés
A kábel színei: kék - le van földelve, barna - R, fekete - S, szürke - T -re van kötve. Jó ez így?

2017. febr. 6. 16:27
1 2
 11/13 nem villanyász válasza:

Ha jól tudom, egy esetben lehet kék a védővezető - ha TN-C rendszerről van szó (négyvezetős nullázás). Ekkor az aszimmetrikus terhelés esetén üzemszerűen áramot vezető nullavezető és a nullázó- (azaz a védö-) vezető még közös (ez a PEN-vezető). Ilyenkor PEN vezetőként egyaránt használható a kék vagy a zöld/sárga színű drót. De ha jól tudom, bármelyiket is használják, a vezetéket a "másik" színnel is meg kell jelölni a végein. Pl. ha zöld/sárgát használnak, akkor kékkel.

Az utcai hálózat jellemzően még TN-C; amikor bevezetik a fogyasztóhoz, ott választják szét a PEN vezetőt nullára (N) és védővezetőre (PE). (Plusz még egy helyi földelés is készül.) Ezután már nem szabad őket újra összekötni. Ez az ötvezetős nullázás (TN-S rendszer) teszi lehetővé, hogy áram-védőkapcsolót (FI-relét) használjon a fogyasztó érintésvédelemként.

2019. márc. 30. 08:42
 12/13 anonim ***** válasza:

"ott választják szét a PEN vezetőt nullára (N) és védővezetőre (PE)"

Nem feltétlenül, csak te itt valószínűleg kommunális és lakóépületes környezetben gondolkodsz.

Ott választ-hatják szét. Összekötés ettől függetlenül lehetséges, mármint az egyéb célú földelőkkel. 10-es réz keresztmetszet fölött nem kötelező a szétválasztás, alatta igen.

Szóval ha nekem 4x50mm2-es a betápom, azt nem kell szétválasztani rögtön.

2019. ápr. 2. 11:36
 13/13 nem villanyász válasza:
Igen, az "egyszerű, egységsugarú kis magánfelhasználó" szemszögéből gondolkodom, hiszen (úgy sejtem) az itt kérdést feltévők többsége ilyen.
2019. ápr. 3. 22:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!