Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Mitől villoghat a ledem?

Mitől villoghat a ledem?

Figyelt kérdés
Vettem pár smd ledet (10 wattosak) , egyesével különböző tápokról szépen világítanak. Sorba kötöttem hármat, mert a tervemhez ez kell, vadonatúj AC-DC (laptop töltő kinézetű) tápot vettem 5A 12 volt. Kipróbáltam egyik nap és szépen világított. Másik nap szerelném össze, bekapcsolom és egy másodperces szünetekkel egy másodpercekre villog mind. 20 éves 2A-es tápról szépen működnek. Aksiról sincs bajuk. Az 5A-es tápról ventilátor továbra is jól működik. Tehát csak a három leddel szórakozik.

2016. szept. 26. 23:00
 1/8 anonim ***** válasza:
Ne kösd sorba.
2016. szept. 27. 00:45
 2/8 anonim ***** válasza:

Mivel korlátozod az átfolyó áramot? Mekkora a ledek nyitófeszültsége? Mekkora a táp üresjárati feszültsége?

Egyébként első körben arra tippelnék, hogy az üresjárati feszültsége a tápnak még meghaladja a három led nyitófeszültségének az összegét, majd ahogy terhelik a tápot, leesik a feszültség, kialszanak a ledek, nincs terhelés, így az üresjárati feszültség megint felkúszik, bekapcsolnak és terhelik a tápot. Te meg azt látod, hogy villognak.

2016. szept. 27. 05:41
 3/8 anonim ***** válasza:

Szerintem meg a túláram meghúzza a tápot és a védelem kapcsolgatja.

Veszel 3 ilyet és egyenként rákötöd a ledeket, hidd el, a lednek mindenképpen jó lesz.

[link]

2016. szept. 27. 07:18
 4/8 A kérdező kommentje:
Rosszul írtam, párhuzamban vannak.
2016. szept. 27. 10:55
 5/8 A kérdező kommentje:
Adatokat nem nagyon tudok, mert a ledekhez nem volt a tápon meg ac-dc 230->12v 5A kívül semmi nincs. Megmértem, a három led 2,5A vesz fel.
2016. szept. 27. 10:59
 6/8 Szirty ***** válasza:

A LED-et nem kötheted közvetlenül egy fix feszültségű tápra mert tönkreteszed őket!

Vagy előtét ellenállás kell (de ilyen teljesítményű LED-hez ez semmiképp nem javasolt) vagy áramgenerátoros tápegység, aminek a kimenő árama azonos a LED névleges áramával!

Konstans áramú tápegységnek ill. LED drivernek is hívják.

[link]

Ekkor ha a táp max kimenő feszültsége meghaladja a LED-ek össz nyitófeszültségét, soros kapcsolással kell a tápegységre kötni, áramgenerátornál párhuzamosan nem javasolt.

2016. szept. 27. 11:50
 7/8 A kérdező kommentje:

[link]

Ezzel szerintetek jó lehet? Táp után a ledek elé bekötve. Elvileg ezzel tudnám kontrollálni a tápot.

2016. szept. 27. 20:30
 8/8 anonim ***** válasza:

"Ezzel szerintetek jó lehet?"

Nem.

A 3 és 6 válaszokban ott a link hogy mi kell.

Az egyik 12-24 voltról, olcsóbban.

A másik némileg drágább, de csak 230V kell neki és más nem.

2016. szept. 28. 11:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!