Miért van az hogy a szobában egyik fajta led égő villog másik pedig nem?
Ugyanezt tapasztalom a kompakt fénycsővel is.
Épp ma vettem a boltba és amikor megláttam hogy ez nem villog egyből visszarohantam és vettem még néhányat.
A kapcsolón van egy kis helyzetjekző lámpácska, azt mondják azért villog. De akkor miért nem villog az összes led és kompakt égő?
Most is szeretnék venni a konyhába 5 db e14-es 4w-os LED égőt, de nem tudom hogy melyikkel fog villogni és melyikkel nem.
Mitől függ ez, illetve van valami az égők paramétereiben ami ezt elárulja?
"A kapcsolón van egy kis helyzetjekző lámpácska, azt mondják azért villog. "
Jól mondják.
Cserélj kapcsolót és el van felejtve a dolog.
Szerintem elfelejtetted leírni a kérdésbe, hogy akkor villog, amikor kikapcsolod és nem akkor, amikor bekapcsolod.
Nagyon nem mindegy! :)
A LED-es fényforrásokra inkább az a jellemző, hogy ilyenkor nem villog, hanem nagyon halványan világít (teljes sötétben jól látható). Azok viselkednek így, amelyikben olcsó tápegység van, RC taggal ejtik a feszültséget.
Amelyikben komolyabb elektronikus (kapcsoló üzemű) áramgenerátoros tápegység van, az meg villog.
A jelenséget a kapcsolóban (azzal párhuzamos kapcsolásba bekötött) élvilágító glimm lámpán átszivárgó áram okozza.
Ez szép lassan (néhány másodperc alatt) feltölti a fényforrás tápegységében lévő primer szűrőkondenzátort. AMikor a feszültség eléri a működéshez szükséges szintet, a tápegység "beindul" és a fényforrás világítani kezd, de ennek fenntartásához a glimmen átszivárgó áram kevés, és a puffer azonnal kimerül, így kialszik. Tehát csak villan egyet néhány másodpercenként.
Ahogy előttem írták ki kell cserélni a kapcsolót nem világítósra (bár egyszerűbb abból kivenni a glimmet).
De ez sem mindig szünteti meg a problémát, néhány esetben a falban párhuzamosan futó vezetékeken is össze tud szedni annyi energiát hogy villogjon...
A foglalattal párhuzamos néhány száz nF-os kondenzátorral lehet esetleg söntölni ezt a "parazita" feszültséget.
Így már teljesen világos, köszönöm a részletes leírást :)
(és igen, természetesen a kikapcsolt állapotban való villogásra gondoltam)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!