Miért siet egy kvarcóra? Hogyan lehet szabályozni a sietést?
Mert épp úgy sikerült legyártani a kvarckristályt, ami az időalapul szolgáló oszcillátor frekvenciájáért felelős. Ez a frekvencia sokkal pontosabb, mint a mechanikus órák hajszálrugós mechanikája, de nem abszolút pontos. Minél olcsóbb egy óra, annál olcsóbb és pontatlanabb kvarc kerül bele. Egyes drágább (kifejezetten prémium árkategóriás) óráknál úgy oldják meg, hogy kerül bele valamilyen kvarc, ami azért sokkal pontosabb, mint egy olcsó kvarcóráé. De még ez sem teljesen pontos, de ezt az eltérést kimérik, és az osztót úgy programozzák, hogy ennek megfelelő osztási aránnyal állítja elő az egy másodperces időalapot.
Te házilag ezt nem tudod javítani.
Kereskedelmi forgalomban egyrészt csak rosszabbat kap, ami egy folyamatvezérlő elektronika órajel-generátorához még mindig elég pontos, másrészt méretre kb. 5x akkora lesz, mint amennyi hely az órában van.
Szaktudással, nagyítóval, tűhelyű pákával meg lehet próbálni a kvarc lábaira rágányolni 0201 esetleg 0402 méretű pár pF kapacitású smd kondit, ami pont annyival hangolja el a frekit, amennyivel kell ha szerencséje van.
Persze pár hét alatt, figyelve a pontosságát nagyjából be lehet állítani nagyobbra vagy kisebbre cseréléssel.
Drágább, mint maga az óra.
Rádiós ébresztőórához én is csináltattam az akkor még létező Gamma művekben kvarcot, a létező legpontosabbat, legdrágábbat. Megjavult, az évi két beállítás (nyári-téli váltás) alkalmával volt benne pár másodperc eltérés. Előtte meg kéthetente állíthattam.
Az a baj:Ki kell fogni egy pontos órát. Persze vannak garanciális határok, de egy valamivel olcsóbb óra nem feltétlenül lesz pontatlan, mint egy drága. A Grand Seiko Quartz pl. Évi 6 másodperc eltérést enged meg, de lehet venni olcsóbban, ennél pontosabbat is. Ez sajnos attól függ, hogy dolgoztak a gyárban, mikor megcsinálták az órát amit megvásárolsz.
Pl a Casio alappintossaga gyenge közepes: Havi 13 másodperc körüli, de akad köztük nagyon pontos is, persze a drágább példányok ön szokott nagy pontosság előfordulni. Ismert Brand az Edifice a Casio márkában, nekem ez nagyon bevált, sose kell állítani.
Beleesik a COSC pontosságú tartományba. Ezzel szemben a Casio Mtp1200 évi 2,5 percet siet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!