A bejövő 3 fázisból 2 van szétosztva az egész házban, a harmadikkal anno nem csináltak semmit, viszont ezt attól függetlenül kivihetjük a műhelybe?
Akkor szabványos,ha védőcsőben vezeted :) de ezt most hagyjuk. Na meg ha a feszültségesés mértéke nincs 3% de ezt is hagyjuk mert a szolgáltatónál a feszültség ..7 8% ot is ingadozik 220-240V :D
Kismegszakítóból A-típusút /karakterisztikájút/ a világításhoz szokták használni.B egyszerűen fogalmazva lassabb kioldási idővel rendelkezik mint az A.
C-t vagy durva esetben D szokták a motorikus áramkörökhöz használni mivel a motorok indulásuk pillanatában 6-8 x os áramot vesznek fel mint a névleges.Ha "A" tipus van beépítve akkor előfordul olyan pl.:egy porszívó bekapcsoláskor leoldja a kismegszakítód :) Szóval én B-t vagy C-t tennék be.Ha motorok lesznek akkor jobb a C viszont B gyorsabban leold. A fokozatosság elve megköveteli hogy kisebb kell legyen mint 25A :) nálad 25A utána pl B16A 10A ... így.
A kismegszakító értéke a vezeték keresztmetszet függvényében változik.
A kismegszakító védi meg a kábeled az elégés /lakásleégés ellen...szóval ha azt kisebbre cseréled mint a szabvány akkor melegszik a falban a kábel,rosszabb esetben kigyullad a lakás...
Ha B 16A kismegszakítót szeretnél akkor minimum 3x2,5mm2 kábel kell.(normál 230V dugalj 16A )
ha több 3x4 mm2 kellene és ehhez 20A kismegszakító.
Ennél nagyobb lehet a kersztmetszet persze..csak lefelé nem szabad.
Fi relé az más szóval életvédelmi relé én pl mondjuk C16A/30mA ajánlom.Ipari területeken ennél nagyobbat építenek be,pl 100mA( ami szerintem már nem védi meg az emberi életet...túl sok 0,1A áram az emberi testnek...30 mA felett már leállhat a szived ha azon folyik át)
számítás nélküli ökölszabály :
70m nél nagyobb hossz esetén már 4mm2 kell mert nagy lesz a feszültségesés.
De pl sütőnek is minimum 4 mm2 kellene..
120m nél már 3x6mm2 kábel kell.
itt vizont meg tudod nézni a feszültségesést pl a neten még van 1000 oldala számítgatásához. szabvány szerint 3% lehetne
Köszönöm szépen a válaszod! :)
Annyi lenne még a kérdés, hogy ha B25 a fő megszakító akkor voltaképpen tökmindegy hogy B-t vagy C-t teszek fel mert a B úgyis előbb leold?
tessék mit találtam neked :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!