Fűtés bővítéssel kapcsolatban lenne pár kérdésem. Meglévő rendszerre szeretnék 2 új radiátort bekötni és a rézcsöveket mind lecserélni 5rétegűre falba vésve?
Teljesen jó.
De ne távolság után szűkíts, mert annak nincs értelme, hanem a leágazások után.
Akárhogy csinálod jó lesz, csak legyen nyomáskorlátozó, és jól beállított tágulási tartály.
Annyit lehet elszúrni, hogy nem rendesen (egyformán) melegednek a radiátorok, és a légtelenítés lehet gyötrelem.
Én külön köröket csináltam, és "tökéletes", ismerősöm láncolta, de neki nem is lett jó. Igaz, rosszul kezelte a keresztmetszeteket, és az elágazásai is agyatlanok.
A távolság utáni szűkítés értelmetlen, mert csak annyi víz fog átfolyni, amit a szűkebb cső átereszt. Így felesleges a nagyobb. Ha nem leágazásnál, hanem folyamatában szűkül a cső, akkor a kisebb méretűt vedd alapul.
Azért lehet most ilyen benne, mert abban a pillanatban, egyszerűbb volt így csinálni, vagy így adták ki az idomok. Nincs 3 különböző csatlakozású "T" idom. Nem elég pontosan mérték fel a csőigényt, így ez lett a megoldás.
A gázkazánba belenyúlnod semmiképpen sem szabad! És nem is kell.
Akkor mehetsz biztosra, ha nem változtatsz a rézhez képesti keresztmetszeten. Ne feledd az azonos méretű, ötrétegű csőnek szűkebb az áteresztő képessége. Egy - egy radiátorhoz a 16os elég, kivéve ha nagy a radiátor, és sok hőt kell leadnia. Ez a biztos megoldás.
Ha több viz lesz benne, akkor szükség lehet egy plusz tágulási tartályra, amit már számolni kell.
Gerincnek 20-25öst szoktak tenni, és a radiátorokra termosztatikus szelepeket, kivéve a leghidegebb helyiséget, oda a kazán termosztátja kerülne. De ezt majd ki kell tapasztalni, mert lehet hogy másik helyiségben lenne jobb helyen, mint elsőre gondolod.
Ez a megoldás jó, de jobb, a kazánnak, fogyasztásmérőnek, hőérzetnek, ha külön lehet szabályozni a helyiségeket. Az enyém ilyen. De ehhez már egy jó villanyszerelő is kell....
Így van.
Dehogy vettem osztót, az k. sokba kerül. 6/4-es vascsőre hegesztettem 1/2-es menetes csővégeket. De "T" idomokból is össze lehet rakni.
Erre vannak rászerelve a helyiségek szelepei is.
7 kör van, köztük a törölköző szárító a fürdőben. De van olyan helyiség is, ahol több radiátor van, párhuzamosan kötve, de ahhoz is csak 16-os megy az osztótól. Ha le volt állítva a fűtés, és hidegbe értünk haza, akkor ezek a radiátorok is átmelegedtek. Egyébként meg nem nagyon, mert addigra lezár a szelep.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!