Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Ha egy 360 W-os erősítőnek a...

Ha egy 360 W-os erősítőnek a 4 hangszóró kimenetét közösítem, azaz csak 1 kimenete lesz, akkor az Ohm marad ugyanannyi?

Figyelt kérdés

Tehát 4 hangszóró-kimenet, össz 360 W (az mondjuk nincs jelölve, hogy eltérő lenne, feltételezem, hogy 4 x 90W), és 4-8 Ohm közötti lehet, az van ráírva.

Na most mivel nincs több 90 W körülim csak 1 db nagy hangfalam, akkor ha közösítem őket + / - nak megfelelően, akkor az Ohm szám marad és a W pedig összeadódik?

Vagy van valami oka, amiért ez így nem működik, és használjak csak 1 csatornát?

2016. aug. 12. 18:03
 1/10 anonim ***** válasza:
Nem minden erősítő alkalmas erre, lehet hogy tönkreteszed.
2016. aug. 12. 18:09
 2/10 Szirty ***** válasza:

Ahogy az előttem szóló megjegyezte nem minden erősítővel tehetsz ilyet.

Főleg ha egy kimenet már eleve hidalva van.

Csak teljesen egyforma erősítőket lehet párhuzamosítani amik azonos jelet és egyforma kivezérlést kapnak.

Ilyen esetben a kimeneti impedancia (két erősítő párhuzamosítása esetén) feleződik.

2016. aug. 12. 18:23
 3/10 A kérdező kommentje:

feleződik? nem akkor feleződik az Ohm, ha párhuzamosan kötöm össze a hangszórókat? vagy fordítva? ebben most elbizonytalanodtam.

ez konkrétan egy Technics SU-700-KEG típus, és ránézésre 4 egyforma a kimenete, nincs jelölve abszolút semmi hidalás, csak annyi, hogy a felső kettő MAIN, az alsó kettő pedig REMOTE, de összességében van ítva a 360 W ...

szóval akkor hogy derítsem ezt ki?

2016. aug. 12. 19:07
 4/10 anonim ***** válasza:
Egy 2x60W monolit végfok van benne ha jól rémlik és nem hidalható.
2016. aug. 12. 19:31
 5/10 Szirty ***** válasza:

"feleződik? nem akkor feleződik az Ohm, ha párhuzamosan kötöm össze a hangszórókat?"

Két egyforma hangszóró impedanciája párhuzamosan is feleződik.

De itt erősítőről van szó.

Gondold csak el:

Ha két egyforma erősítőt párhuzamosan kötsz, akkor ugyanakkora feszültség jön a kimenetén mint ha csak egy erősítőd lenne (hiszen egyformák).

Ám a terhelhetőség megduplázódik, vagyis dupla akkora áramot lehet kivenni belőle, mert egyszerre két erősítő tolja.

Hogyan lesz dupla teljesítményed azonos feszültségnél és dupla áramnál? Úgy, hogy a terhelőimpedanciát felezed :)

"szóval akkor hogy derítsem ezt ki?"

A kapcsolási rajzából kiderül(ne).

2016. aug. 12. 19:33
 6/10 A kérdező kommentje:

oké ez logikus, már csak az a kérdés, hogy ez most gond-e az erősítőnek ... mert elvileg bírja a fele ohmot is.

elpzőhoz meg annyi h itt sztem nem az a hagyományos hidalás jelensége van hanem egyszerűen összeadódik a kettő, nem?

a párhuzamos / soros hangszóró-összekötésekről viszont most megkeveredtem (vagyis továbbra is) :D

tehát hangszóról van szó, de ha pl nagyobbat akarok és 30 W-osból összekötök 4 db-ot, és mind a 4 db 8 Ohmos, akkor sorosan vagy párhuzamosan lesz 2 Ohm / 120 W? én a sorosra tippelek, valahogy erre emlékszek h párhuzamosnál meg összeadódik, szal akkor meg 36 Ohm lenne, de most már elbizonytalanodtam.

az rendben h ez most a hangszóróra vonatkozik és nem az erősítőre, azt értem.

2016. aug. 12. 22:26
 7/10 A kérdező kommentje:
nem-nem, átgondoltam, és pont a párhuzamosnál feleződik az Ohm sztem és a sorosnál meg összeadódik. jól gondolom ezt, igaz?
2016. aug. 12. 22:30
 8/10 A kérdező kommentje:

meg ezt se értem:

"Egy 2x60W monolit végfok van benne"

de és akkor ez hogy oszlik meg a 4 kimenet között? mindegyikre 15 W ?

és mi a 360 W ? a felvett?

2016. aug. 12. 23:18
 9/10 anonim ***** válasza:

"de és akkor ez hogy oszlik meg a 4 kimenet között?"

Ahány hangfalat kötsz rá a teljesítményük szerint annyi felé, de csatornánként max 60 W.

"és mi a 360 W ? a felvett?"

Az elektromos hálózat felőli teljesítmény maximuma. Tehát ha csúcson döngeted ennyi lesz amit a villanyórád mér, így pl 3 óra alatt ~ 1 kWh fogyasztás ami kb 50 forintba kerül.

De ha nem szól, csak be van kapcsolva, akkor is van fogyasztása.

Ezt jelenti, szerintem.

2016. aug. 13. 11:57
 10/10 A kérdező kommentje:
ja hogy az csatornánként értendő ... akkor oké, így értem. ha ez tényleg RMS és nem valami "zenei teljesítmény", ami valójában mondjuk 4 x 5 W, akkor nem is gyenge erősítő ...
2016. aug. 13. 12:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!