Hogy lehet a távolságit vagy a ködlámpát menetfénynek megcsinálni?
Ez szabályos? Amúgy egy mazda 5 2006 GT!
A válaszokat előre is köszönöm!!! A helyzetjelzőt amikor megyek akkor azt lehet menetfénynek használni pl. Megyekfőúton 55km/h és nema tompított van hanem csaka helyzet jelzőböntetnek érte? Egyszer már volt olyan hogy mentem a városba és csak helyzetjelzőt használtam szembe jött a rendőr de megse állított!
Akor csak lehet vele menni nem ?😀😀😀😀
Mivel városban mentél nem kötelező a világítás (feltételezem nappal volt), ezért nem foglalkozott veled a rendőr.
Ne bonyolítsd a dolgokat, használd úgy a lámpákat, ahogy az elő van írva.
Láttam már olyan majmot, hogy a "látni és látszani" elvből csak az első felét tartotta be (országúton szürkületben) és csak a helyzet jelzőt használta. Biztos nagyon menő dolog, de a szemből jövő nem biztos ám hogy meglát. Utána meg te fogsz a legjobban anyázni, ha "szabálytalanul" előznek veled szemben.
"volt olyan hogy mentem a városba és csak helyzetjelzőt használtam szembe jött a rendőr de megse állított! "
De megállíthatott volna és jár a bünti ilyenkor.
44. § (1) A forgalomban részt vevő járművet éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ki kell világítani.
(2) A gépjárművet, a mezőgazdasági vontatót, a lassú járművet és a segédmotoros kerékpárt helyzetjelző lámpákkal ÉS tompított fényszóróval KELL kivilágítani.
A lényeges részeket kiemeltem neked nagy betűkkel.
Amúgy nagyon egyszerű.
Ha átalakítasz valamit, az átalakítás vizsgaköteles. Rosszabb esetben elveszik érte a forgalmit.
A járművön típusazonos és jóváhagyási jellel ellátott világító berendezés lehet. A funkciója a gyárival megegyező lehet. Ezen kívül engedélyezett kiegészítő ködfényszóró illetve DRL. Ezek is jóváhagyási jellel, a Köhém-ben leírt elhelyezéssel és működési móddal.
A ködlámpával is az a helyzet hogy le van írva milyen esetben lehet használni és a DRL működtetésénél is kizáró feltétel a helyzetjelző működése.
„2. § (2) A rendelet alkalmazásában jármű átalakítása a már forgalomba helyezett jármű olyan megváltoztatása, amely a típusbizonyítványban, az összeépítési engedélyben vagy a korábbi átalakítási engedélyben meghatározott adat, illetőleg közlekedésbiztonsági vagy környezetvédelmi jellemző módosulását eredményezi, valamint a gépkocsi alvázának (az alváz szerepét betöltő, az alvázszámot viselő szerkezeti elemének) cseréje.
*(3) Nem minősül átalakításnak
a) olyan tartozéknak a járműre történő felszerelése, amelynek felszerelését a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló rendelet (a továbbiakban: MR) előírja vagy megengedi;*
Tehát a nem engedélyezett működés vagy típus átalakításnak minősül.
Attól hogy nem ismered/nem érdekel a szabály, nem ment fel alóla semmi.
Ezért kell először kérdezni.
Gondolom ha azt látnád hogy az emberek ugrálnak fejjel a kútba, azért csak elgondolkodnál, legalábbis így lenne helyes.
Szóval ha már autód van, gondolom ismersz azért egy szerelőt. Mármint nem olyat mint te, hanem igazit.
Kérdezd nyugodtan ilyen dolgokról. Általában ismerik a KRESZ és egyéb szabályokat.
Olyan egyszerű.
Beballagsz a legközelebbi vizsgabázisra, és fölteszed a kérdést :
Mester, hogyan lehet/kell a távolságit vagy a ködlámpát menetfénynek megcsinálni?
Garantáltan teljes körű műszaki tájékoztatás fogsz kapni, a legautentikusabb forrásból, ráadásul ingyen.
Na jó, ha esetleg megmosolyognak, akkor ne erőltesd tovább a kérdezősködést............. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!