Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Milyen potenciométert vegyek?

Milyen potenciométert vegyek?

Figyelt kérdés
Számítógép ventilátor sebesség szabályozót szeretnék csinálni, 12v-os 120mmes ventikre kéne.Valaki aki ért hozzá, tanácsot tudna adni? Esetleg jelzésszámot melyik potiméter jó, köszi!
2016. júl. 27. 01:00
 1/7 anonim ***** válasza:

[link]

[link]

Inkább valami ilyesmit, olcsó és kiválóan teszi a dolgát. Egy szem mezei potméter kevés lesz a szabályzáshoz, mindenképp kell valami aktív elektronika, hogy ne éjen meg a poti. Az olcsóbbak ugyanis általában 0,1-0,2W terhelhetőségűek, egy pc venti viszont meghaladja ezt.

Persze lehet építeni is, a legegszerűbben LM317-essel vagy egy 555-ös alapú PWM vezérlővel.

2016. júl. 27. 07:36
 2/7 Lajos54 ***** válasza:
Igen, egy sima potméter már csak azért sem elég (az előttem leírtakon kívül), mert ha a poti bírná is, a tápegység valószínűleg nem.
2016. júl. 27. 09:07
 3/7 Szirty ***** válasza:

"ha a poti bírná is, a tápegység valószínűleg nem"

Lajos54! A tápegység? :)

Ami kitol akár 20A áramot is?

Vagy te párhuzamosan kötnéd a potit a ventilátorral? :))

2016. júl. 27. 15:04
 4/7 A kérdező kommentje:
vettem régebben egy procihűtőt és azon is van egy potiméter "b20" felirattal, és avval állítom a sebességet, semmi más nincs hozzá, ilyet szeretnék a többi ventire is
2016. júl. 27. 15:16
 5/7 Lajos54 ***** válasza:

"A tápegység? :)

Ami kitol akár 20A áramot is?

Vagy te párhuzamosan kötnéd a potit a ventilátorral? :))"

Barátom! Egyrészt, attól függ, mekkora az adott tápegység. Tehát lehet, hogy az a 20 A máris csak 15-16 A. Másrészt, (gondolom), ha már kell ventilátor, akkor lehetnek egyéb alkatrészek is a számítógépben, és még az is előfordulhat, hogy azok is terhelik a tápot :)

Tehát ki tudja, mennyi a tartalék...

És mivel ilyen célra csak huzalpotméter jöhet(ne) szóba, az bizony a ventivel SOROSAN kötve :) jelentős plusz terhelést eredményezne. A melegedését itt nem is említem.

Igaz, nem ma tanultam a "szakmát", hanem 45-50 éve, de azért annyit még nem felejtettem. Nem akarom most itt matematikailag levezetni, de elhiheted, hogy nem csak a levegőbe beszéltem.

Persze, ha egy 20 A leadására képes tápra semmi mást nem kötünk, csak a ventilátort, meg egy jó vaskos huzalpotmétert, az biztos nem okoz semmi galibát. Csak akkor okafogyottá válik az egész mert nem lesz mit hűteni a ventinek :))

2016. júl. 27. 15:49
 6/7 A kérdező kommentje:
értem, erre nem gondoltam skacok, akkor maradok az ebayesnél, talán jobb is! köszi mindenkinek
2016. júl. 27. 16:59
 7/7 Szirty ***** válasza:

Üdvözlöm Lajos54!

"Igaz, nem ma tanultam a "szakmát", hanem 45-50 éve, de azért annyit még nem felejtettem."

Pedig érdemes lenne átnézni azokat a tanultakat!

Ugyanis a potenciométer és a ventilátor belső ellenállása egy soros feszültség osztót képez.

Ha a növeljük a potméter ellenállását, akkor a ventilátorra kevesebb feszültség jut, ezért lelassul. Az osztó eredője pedig emiatt MEGNŐ.

Mivel a feszültség fix (12V DC) és a terhelő ellenállás megnövekedett, az átfolyó áram CSÖKKENNI fog és nem nőni.

Tehát a potit minimum ellenállásra csavarva a ventilátor a névleges áramát fogja felvenni, ami kb 200mA. A potit feljebb csavarva az áram kevesebb lesz, a ventilátor lelassul.

Következésképp a potméteres megoldás semmiféle extra terhelést nem jelent a tápegység számára.

Az persze teljesen egyértelmű, hogy a potméter (ha nem max fordulatra van állítva) melegedni fog, a rajta átfolyó áram és a rajta eső feszültségből adódó teljesítményvesztés miatt, de a tápegység bírni fogja. :)

"Nem akarom most itt matematikailag levezetni, de elhiheted, hogy nem csak a levegőbe beszéltem."

Pedig érdeklődéssel olvasnám!

2016. júl. 29. 12:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!