Egy 12 W / 9 V egyenáramra hányas mm2-es vezetéket használjak?
1,3 A ha jól számolom, én akkor 0,35-ösnek is elégnek kéne lennie, nem?
(mindig azt veszem alapul h a 0,75-ösnek 4,00 - 4,50 A a standard terhelhetősége legalábbis így szoktunk számolni)
A 0,5 elvisz 7 ampert a táblázat szerint.
Azt a másfél amperodat a 0,35 is elviszi.
Szerinted pl. a mobiltöltők vezetékében mennyi réz lehet?
"pl egy 55 W-os fogyasztó a kocsiban eléggé felmelegíti a 0,75-ös kábelt"
Igen, de ott 5 amper megy.
Itt nem.
0,5 nem fog melegedni.
A feszültség nem lényeg.
Csak az áram.
"A feszültség nem lényeg."
Azért mégis csak lényeg, mert ha az adott keresztmetszet mellett az adott áramerősségen és hosszon 4 volt esik, az nem különösebben probléma mondjuk 230V feszültségen, 9V mellett szinte biztosan probléma.
"Azért mégis csak lényeg,"
Persze, értjük, csak itt pár méteren megy a vita hogy a 0,5 m2 kiadja-e neki a terhelhetőséget.
Erre írtam hogy nem lényeg a fesz.
Nekem a műhelyben lévő konnektor amiről hegesztettem, a ház felújítás miatt új vezetéket kapott.
Egy szakaszon 0,75 réz volt benne. Érdekes módon nem égett meg, de biztos melegedett. De nem másfél ampertól, hanem gyakran 10+ A ment rajta folyamatosan, plusz télen a fűtés (a vékony vezeték nem a falban, hanem egy falon kívüli csőben volt, így télen jobban hűlhetett).
Ha a kérdező pl egy izzót működtet, az izzó kivezetések hője szokta megpörkölni a foglalatot, vagy az első kötést ha közel van, ami a hővezetés és nem a terhelés miatt van. Igaz, ha egyszer kimelegszik, utána már a megnövekedett átmeneti ellenálláson tovább romlik a helyzet, ez egy öngerjesztő folyamat.
De nem ismerjük mit üzemeltet a kérdező.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!